Features

Roxana și pilotul Ion Țiriac

alt


Dup
ă ce ne-a spus cum a decolat pasiunea sa pentru aviație, Roxana Ciuhulescu ni-l aduce în prim-plan pe Ion Țiriac. Pilotul și nu omul de afaceri.

Despre Ion Tiriac ar fi multe de spus. Figura impozanta in tenis si om de afaceri sunt doar cateva dintre trasaturile care l-au impus de-a lungul timpului. A ridicat un adevarat imperiu in industria auto, s-a impus pe piata imobiliara si o buna perioada de timp a detinut actiuni in ProTv. Nu degeaba detine un loc fruntas in topul milionarilor din Romania. Astazi voi scrie doar despre pilotul Ion Tiriac.

Ma pot lauda ca ma numar printre (probabil) putinele femei care au fost plimbate la bordul unuia dintre cele mai performante si mai luxoase avioane din lume. Si nu oricum, ci chiar cu Ion Tiriac la mansa! Initial mi-am dorit un interviu cu dansul si cu inima stransa am indraznit sa-l intreb daca ma poate primi la Tiriac Air, acolo unde isi tine aeronavele. A acceptat fara sa stea prea mult pe ganduri, basca am avut noroc pentru ca a doua zi trebuia sa fie reexaminat pentru licenta de zbor. Probabil ca mare parte din succesul pe care l-a avut in viata se datoreaza si faptului ca este intotdeauna punctual, urmeaza un program strict nemtesc. Mi-a explicat ca si sportul l-a educat asa si ca niciodata nu face exceptii. M-a uimit treaba asta si m-a si flatat.

A doua zi, la ora 11 fix, am inceput interviul in fata unui Global frumos, avionul pe care Ion Tiriac il plimba in toata lumea si pe care la ora 12, impreuna cu un reprezentant al Autoritatii Aeronautice, incepea examinarea in vederea pastrarii licentei de pilot comercial. A inceput sa-mi explice ca este un avion produs de Bombardier, are cea mai noua tehnologie si ca este “mai rapid decat orice zboara pe sus”. In mod normal zboara cu 1000 km/h, de la Bucuresti la New York ajunge in 9 ore dar rezervorul il tine si pana la Johannesburg, locatia sa preferata de vanatoare. In momentul interviului la Tiriac Air mai erau parcate 5 aeronave – 4 avioane americane de mici dimensiuni si un Boeing 737 de 44 locuri, ultimul amintit tot proprietatea Tiriac Air. Un avion care a apartinut echipei de fotbal American Miami Dolphins si pe care Ion Tiriac l-a achizitionat in vederea inchirierii. Printre clientii care s-au bucurat de el au fost echipele Steaua si Dinamo.

Ion Tiriac: Pentru mine, avionul este un mod de locomotie

La cateva luni dupa interviu am avut placuta surpriza sa fiu invitata la turneul BRD Nastase – Tiriac Trophy, un eveniment care s-a desfasurat in mai multe orase din tara si la care au participat Ilie Nastase, Nadia Comaneci, Gica Hagi, Ion Tiriac, Mansour Bahrami, Yannick Noah si Younes El-Aynaoui. Participarea mea alaturi de acesti mari sportivi  ramane cea mai frumoasa amintire pe care o am legata de celebritati din sport.

Am zburat cu avionul privat a lui Ion Tiriac. Ghiciti cine a fost la mansa! Da, chiar Ion Tiriac. Frumos imbracat in pilot, domnul Tiriac a lasat pe toata lumea fara suflare. Nici macar Nadia Comaneci sau Ilie Nastase, prietenii sai de-o viata, nu-l vazusera imbracat asa. La interviu, domnul Tiriac mi-a explicat ca trebuie sa abordeze aceasta tinuta atunci cand zboara comercial. Poate suna bizar insa chiar daca la bord avea mai multi prieteni dansul era in calitate de pilot comercial.

Probabil ca isi petrece jumatate din viata la bordul aeronavelor si afirma ca avionul “ramane  modul de locomotie cel mai eficient”. Si-a inceput cariera de pilot pe o “tartareata”, adica pe un Cessna. Dupa ce a invatat sa-l ridice, sa-l puna jos si sa se “joace” efectiv cu el, a trecut pe un bimotor. Urmatorul pas a fost facut pe un jet mic ca mai apoi sa treaca direct la avioane de linie. De la Cessna nu a mai zburat niciodata singur la mansa, intotdeauna isi ia un pilot cu el. Daca zborul este mai lung de 8 ore, atunci are pregatit intotdeauna si un al treilea pilot.

“Elicopterul este 100% limitat de vreme”

Cat timp am petrecut la Tiriac Air am tras cu ochiul la toate masinariile de acolo si am observat si doua elicoptere. Am asteptat momentul oportun sa-l pot intreba despre ele. Mi-a raspuns ca elicopterul ramane o masinarie limitata 100% de vreme. Desi atunci cand este in Romania se foloseste de ele in majoritatea cazurilor spune ca stie cand pleaca la drum insa nu stie cand se si intoarce pentru ca vremea poate deveni capricioasa. Desigur, din portofel nu-i lipseste nici licenta de pilot de elicopter dar se foloseste destul de rar de ea pentru ca il enerveaza ca trebuie sa foloseasca ambele maini. Recunoaste ca elicopterul este un aparat mult mai dificil de pilotat decat avionul.

Are Tiriac Air cele mai frumoase stewardese?

Adeptul lui Mao, care spunea ca “pisica, indiferent de culoare, trebuie sa prinda soareci”, Ion Tiriac afirma: “Stewardesa – indiferent ca este frumoasa, tanara, sexy, 90-60-90, blonda sau bruneta – trebuie sa stie meserie! Punct.” Nu-si alege insotitoarele de bord numai dupa calitatile fizice, trebuie in primul rand sa fie bine pregatite. De-a lungul timpului a avut multe personalitati invitate la bord insa nu va vorbi niciodata despre ele. Ce ne poate spune insa este ca si-au mai imprumutat avionele intre ei. Se referea, desigur, la prietenii sai din F1: Bernie Ecclestone si Gerhard Berger.

{yoogallery src=[/images/stories/aprilie2012/13/galerie1/]}


Leave a Reply