Industry

Romania, intre primele 3 piete LOT din Europa Centrala si de Est

Pe 20 martie, LOT Polish Airlines si Bucharest Tourism Board au sustinut o conferinta de presa din care am aflat noutati legate de compania aeriana poloneza.

Anul trecut, LOT Polish Airlines – membru Star Alliance – a adus in Romania 50.000 de pasageri, numarul celor care au zburat din tara noastra cu LOT fiind putin mai mare. In total, peste 100.000 de pasageri. Cresterea de 25% fata de 2013 pe zborurile LOT catre Romania s-a datorat si celui de-al treilea zbor zilnic la Bucuresti. Introdus in vara anului trecut ca frecventa sezonala, al treilea zbor s-a dovedit cautat, astfel ca LOT a decis sa-l mentina pe tot parcursul anului. Pe langa Varsovia, alte orase din care pasagerii au venit in Romania in 2014 au fost Toronto, Chicago, New York, Beijing, Londra, Stockholm, Geneva, Bruxelles si Paris.

Cele mai populare destinatii pentru pasagerii LOT care au calatorit din Romania in 2014: Varsovia, Cracovia (unde am fost in toamna anului trecut), tarile din nordul Europei, Elvetia, Germania, respectiv Chicago si New York. Fara o oferi o cifra clara privind estimarea pasagerilor pentru 2015 in Romania, oficialii LOT au afirmat ca din 2016 vor trece la cresterea capacitatii si, poate, la noi frecvente. Se analizeaza si posibilitatea de a incepe zboruri spre alte orase din Romania in afara de Bucuresti, dar nu a fost luata inca o decizie in acest sens. In urmatoarele 3-4 luni, LOT va anunta cel putin o destinatie noua lung-curier pentru 2016 (din sursele noastre am aflat ca vor fi anuntate chiar doua).

Si tot anul acesta, LOT va face un anunt legat de noile aeronave pentru flota mediu-curier, comanda urmand sa fie “de cel putin 20”. In prezent, varsta medie a avioanelor din flota LOT Polish Airlines este de 3 ani. Va reamintim ca LOT a fost primul operator de 787 Dreamliner din Europa, avand 6 avioane in flota. Inca doua vor sosi in 2017 si 2018. In total, flota LOT Polish Airlines include 33 de aeronave cu care compania zboara spre 43 de destinatii din 31 de tari. Anul trecut, 4,5 milioane de pasageri au calatorit cu LOT Polish Airlines, peste 500.000 zburand la bordul Boeing-urilor 787 Dreamliner. In prezent, aeronava poate fi experimentata spre New York, Chicago, Beijing si Toronto (zboruri regulate), dar si pe cateva zboruri charter spre destinatii exotice.

IMG_0447Din 1 aprilie, clasa intermediara LOT Polish Airlines va fi redenumita Premium Economy pe toate zborurile, atat lung-curier, cat si scurt-/mediu-curier. In prezent, aceasta cabina este denumita Economy Plus pe zborurile scurt-/mediu-curier si Premium Class pe cele lung-curier. Am aflat, de asemenea, ca piata romaneasca a avansat in ierarhia LOT. Daca la inceput Romania era o piata de sprijin, acum a devenit o piata-cheie, reflectand astfel potentialul pe care il are. In varful listei gasim Polonia (home market), urmata de pietele strategice (Statele Unite, China, etc).

Oficialii LOT au adus in discutie si un alt aspect – pe langa cele 3 zboruri zilnice catre / din Bucuresti, 3 clase de calatorie, mai multe categorii tarifare si servicii “a la carte” – pentru care pasagerii romani de business si leisure ar trebui sa aleaga compania poloneza: timpul scurt de conexiune in aeroportul Chopin din Varsovia. Cel mai mic, 35 de minute, este in cazul zborurilor spre Copenhaga, urmat de Cracovia si Bruxelles (40 de minute), Londra Heathrow, Stockholm Arlanda si Beijing (55 de minute), etc. Pe zborurile scurt- si mediu-curier (inclusiv spre Bucuresti), LOT foloseste Embraer-uri 170/175/195 care ofera doar doua locuri pe un rand, astfel ca pasagerii pot alege intre a sta la culoar sau la geam, fara o alta persoana la mijloc. In 2004, LOT Polish Airlines a fost prima companie aeriana care a introdus Embraer 170 in serviciul comercial.

Pe 1 aprilie, 787 Dreamliner LOT zboara la Londra si Bruxelles.
VIDEO / Impresiile noastre de calatorie cu Boeing 787 LOT.
INTERVIU / Singura femeie-comandant pe LOT Dreamliner.

IMG_0455 IMG_0456 IMG_0462

Leave a Reply