Cu totii ne-am intrebat, cel putin o data, ce reprezinta marcajele pistelor si ale cailor de rulare pe un aeroport. In continuare, Aeronews va spune cum sa le descifrati si va arata cateva exemple.
Aeroporturile sunt cunoscute pentru regulile stricte care le guverneaza, prezente, de altfel, in intreaga industrie aviatica. Pistele de aterizare / decolare si caile de rulare nu fac exceptie, marcajele acestora avand semnificatii clare, pe care pilotii si cei de la sol trebuie sa le respecte in conformitate cu regulile impuse de ICAO (International Civil Aviation Organization). Mai jos, cateva precizari care va vor ajuta sa descifrati marcajele pistelor cand le vedeti din aer data viitoare.
Numerotarea pistelor
Se face plecand de la orientarea pistei. O pista aflata la 194 de grade de nordul magnetic va fi numerotata 190 grade, dupa care se renunta la zero. Rezulta astfel pista 19. Un detaliu interesant: majoritatea pistelor pot fi folosite in ambele directii. Cand se vine din partea opusa, pentru a afla numarul pistei scazi 18 sau 180 de grade. Exemplu: aeroportul Henri Coanda (OTP), 08/26.
Fonturile utilizate
Se foloseste un font special pentru marcarea pistelor. Este un font geometric, fara prea multe curbe pentru a elimina confuziile, un font ce poate fi trasat si aplicat usor. Se pare ca fontul nu are o denumire oficiala, numerele fiind cunoscute in randurilor pilotilor ca “indicativul pistei”.
Ai grija!
Liniile galbene (țepi) dispuse circular in jurul unor zone neasfaltate ale pistei au rolul de a-i avertiza pe piloti sa stea departe de ele. Numeroase aeroporturi sunt construite pe soluri moi, astfel ca un Airbus A380, care cantareste 575 de tone la decolare, se va afunda rapid in portiunea respectiva daca rotile ajung acolo.
Mijlocul pistei
Asemeni majoritatii drumurilor, pistele au o linie mediana. Pe langa aceasta, mai sunt si alte marcaje pe care pilotii le cunosc. “Piano keys” seamana cu 8 clape de pian si sunt dispuse la inceputul pistei, indicand pilotilor inceputul zonei sigure de aterizare. Doua dreptunghiuri albe sunt cele pe care pilotii trebuie sa le “bifeze”, urmate de 4 bare albe (touchdown markers). Dispuse la capatul pistei, marcajele ascutite (chevrons) marcheaza directia pistei respective. Daca avionul le atinge la decolare sau la aterizare, sa fii convins ca ai trecut la mica distanta de un incident neplacut sau chiar un accident.
Pe alb trecem, la galben asteptam
Daca vezi linii si marcaje albe, inseamna ca te indrepti cu pasi rapizi spre decolare. Daca insa in fata ochilor iti apar mai multe marcaje galbene, inseamna ca te afli pe pista de rulare.
Holding Pattern: fotografii fascinante
Cu ajutorul Google Earth, designerul new-yorkez Lauren O’Neil (din Brooklyn) a reusit sa transforme banalele piste ale unor aeroporturi in imagini artistice. Fotografii care ne arata frumusetea pistelor vazute de la inaltime, frumusete de care putini isi dau seama atunci cand se afla la sol. “Sunt atrasa de motive, logo-uri si desene, mai ales daca acestea contrasteaza cu geografia locului”, declara Lauren. “M-a inspirat aeroportul Madrid-Barajas, dupa care am inceput sa surprind si alte aeroporturi. Asa a luat nastere Holding Pattern”, completeaza O’Neil. De altfel, aeroportul MAD este considerat un bun exemplu de design al pistelor, care permite dirijarea eficienta a traficului intr-un spatiu relativ mic. Toate imaginile din seria Holding Pattern, aici.