Industry

Noi informații incident Wizz Air Roma

By 10-06-2013 September 8th, 2014 No Comments
alt

În cadrul unei conferințe de presă susținută în București, David Morgan, Chief Pilot, și Daniel de Carvalho, Corporate Comms Manager Wizz Air, au oferi noi date despre incidentul de sâmbătă.

Oficialii Wizz Air au precizat că acesta este primul incident de asemenea calibru de la înființarea companiei și până în prezent. Așa cum Aeronews v-a informat aici, Airbus-ul A320 Wizz Air decolase de pe Aeroportul Otopeni către Roma Ciampino cu 165 de pasageri la bord și 6 membri ai echipajului: căpitanul – un italian de 49 de ani cu peste 12.000 de ore de zbor la activ, și copilotul, un cipriot mai tânăr cu peste 4000 de ore de zbor – plus însoțitorii de zbor, 4 stewardese din România. După ce în prima parte a fost un zbor de rutină, în momentul în care s-a inițiat acționarea trenului de aterizare piloții au constatat că acesta nu coboară pe partea stângă. Piloții au decis să facă un go-around și au intrat într-un holding pattern deasupra coastei Italiei, conform procedurilor. În acest timp au încercat să folosească și mecanismul de back-up, dar partea stângă tot nu a putut fi coborâtă și zăvorâtă în poziție. Anticipând aterizarea de urgență, piloții au transferat o parte din carburantul aflat în aripa stângă către aripa dreapta și i-au informat pe însoțitorii de zbor, care, la rândul lor, i-au pregătit pe pasageri. De asemenea, au cerut sa aterizeze pe aeroportul Fiumicino, din Roma, ce are pista mai lunga.

Airbus-ul A320 Wizz Air a făcut apoi un low-pass deasupra aeroportului Fiumicino pentru ca cei din turnul de control să poată vedea situația trenului de aterizare. Aceștia au confirmat că trenul din partea stânga nu a coborât. Ulterior, toate serviciile de urgență au fost mobilizate lângă pista pe care avionul urma să aterizeze. Airbus-ul A320 a rulat doar pe trenul de aterizare față și cel din dreapta pe o distanță de 2 km înainte ca motorul stâng să atingă solul, pe ultima sută de metri înainte de oprirea completă. Avionul s-a oprit pe centrul pistei, moment în care căpitanul a comandat evacuarea pe toboganele de urgență. Contrar relatărilor inițiale din presa italiană, aterizarea de urgență nu s-a soldat cu răniți.

“Noi, în Wizz Air, suntem extrem de mândri de treaba excelentă făcută de piloți și însoțitorii de zbor. Nu este o coincidență că 171 de oameni au ieșit teferi din avion! Chiar dacă suntem o companie aeriană low-cost, asta nu înseamnă că avem standarde scăzute de siguranță sau pregătire slabă în acest sens, a declarat britanicul David Morgan, Chief Pilot Wizz Air. “Am investit recent 15 milioane de euro într-un centru de anternament pentru piloți și însoțitori de zbor iar standardele noastre sunt cel puțin la fel de bune ca ale oricărei alte companii aeriene din industrie. Airbus-ul A320 implicat în incidentul de sâmbătă are o vechime de doar 14 luni și a zburat mii de ore fără nici un incident. Țin să precizez că servisarea aeronavei a fost făcută de Lufthansa Technick, la cele mai înalte standarde. Este prea devreme pentru a preciza cauza exactă, dar are loc o investigație completă în Roma. Wizz Air cooperează pe deplin cu autoritățile italniene și cu alte părți implicate (Lufthansa Technick, Airbus).

Pista de aterizare nu a fost acoperită cu un covor protector din spumă, procedură indicată doar în momentul în care trenul de aterizare nu coboară deloc. După oprirea aeronavei doar zona din jurul motorului stâng, cel care a luat contact cu solul, a fost înconjurată cu spumă ignifugă pentru a preveni apariția unui incendiu. În ceea ce privește motorul stâng, acesta a fost oprit doar după aterizare, reducându-se astfel pagubele cauzate de frecarea cu solul. Oficialii Wizz Air nu au putut să ne spună cât de afectată este aeronava, precizând: “Airbus-ul A320 se află momentan în custodia autorităților italiene și nu avem acces la el, așa că nu vă putem spune cu exactitate gravitatea pagubelor.”

David Morgan a adăugat: “Vom respecta instrucțiunile Airbus dar și recomandările autorităților după finalizarea anchetei. În cazul în care ne cer verificări suplimentare la trenul de aterizare, le vom face imediat. Eu, ca pilot, cataloghez aterizarea de acest gen extrem de dificilă. A fost făcută însă ca la carte grație pregătirii echipajului. Este un eveniment rar, pe care nu mulți piloți în întâlnesc în carieră, iar cei din cockpit și însoțitoarele de zbor și-au făcut treaba excelent, așa cum au fost pregătiți.” Wizz Air are 500 de piloți de 35 de naționalități. În București, compania are staționate 7 Airbus-uri A320, altele 6 fiind în țară.

alt

Leave a Reply