Pentru a evita haosul din perioada Cupei Mondiale, Brazilia instalează tehnologie de navigație digitală de la GE. Aceasta permite controlorilor de trafic să încadreze mai multe avioane pe o singură traiectorie, iar piloţii şi companiile aeriene pot elabora cele mai eficiente planuri de zbor.
Peste numai două luni, aproximativ 600.000 de suporteri ai fotbalului din 31 de ţări şi trei milioane de turişti locali vor invada stadioanele şi aeroporturile braziliene. Aceştia vor străbate din loc în loc o ţară cât un continent – Brazilia ocupă o suprafaţă mai mare decât Australia – urmându-şi echipele şi punând la încercare sistemul de transport aerian al ţării. În marile oraşe, cum ar fi Rio de Janeiro şi Sao Paulo, aeroporturile funcţionează la capacitate maximă. „Spaţiul nostru aerian arată ca un ghem de spaghete,” a declarat pentru Wall Street Journal Căpitanul Pedro Scorza, Director operaţiuni tehnice al companiei aeriene GOL din Brazilia. „Lumea întreagă va aştepta veşti din Brazilia în timpul Cupei Mondiale. Dacă oamenii vor spune că spaţiul aerian este aglomerat şi zborurile au întârziere, nu vom avea o imagine bună.”
Tocmai din acest motiv Brazilia a început să instaleze o tehnologie de navigaţie digitală de ultimă generaţie de la GE, bazată pe GPS, traiectorii de zbor optimizate şi sisteme computerizate la bord în loc de radiobalize la sol şi alte tehnologii ale secolului XX. Aceasta permite controlorilor de trafic să încadreze mai multe avioane pe o singură traiectorie, iar piloţii şi companiile aeriene pot elabora cele mai eficiente planuri de zbor.
Sistemul, denumit Required Navigational Performance, a fost conceput de pilotul companiei aeriene Alaska Airlines Steve Fulton şi dezvoltat de divizia Flight Efficiency Services a companiei GE. Conform spuselor lui Fulton, piloţii au reacţionat „foarte favorabil”. „Toată lumea îşi dă seama că este cel mai bun mod de a zbura”, spune acesta. „Până acum nu am avut avantajul de a putea pilota cu o precizie atât de mare. Înainte de a avea această tehnologie, erai nevoit uneori să îţi foloseşti intuiţia. Era o senzaţie neplăcută.” DECEA, furnizorul naţional de servicii de navigaţie al Braziliei, alături de companii aeriene precum GOL, Tam şi altele au început să instaleze sistemul în carlingile aeronavelor şi în 10 aeroporturi.
Printre acestea se numără aeroportul Santos Dumont din Rio, unde GE a instalat primele traiectorii de abordare în 2012. „Santos Dumont este un aeroport de oraş într-un decor spectaculos, încadrat de vârful Pão de Açúcar şi alţi munţi din jurul Rio,” spune Fulton. „Acest tip de teren ne dă ocazia de a arăta industriei de profil şi autorităţilor de reglementare ce poate oferi această tehnologie.”
GE a instalat peste 300 de rute în Canada, Australia, Malaiezia, Peru, Chile, Brazilia şi SUA.
Unele, cum ar fi cea din Queenstown, Noua Zeelandă şi din provincia Sichuan din China, sunt chiar impresionante. Dar majoritatea instalărilor au fost făcute în zone în care terenul nu pune probleme – obiectivele sunt eficienţa operaţională şi minimizarea impactului operaţiunilor de trafic aerian asupra mediului. (RNP face parte din programul ecomagination al GE.)
GOL estimează că sistemul RNP ar putea reduce abordarea aterizării cu 35 km şi 7,5 minute în medie, în comparaţie cu traiectoriile convenţionale. De asemenea, ar reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 736 kg şi ar permite economii operaţionale în valoare de 24 milioane USD într-o perioadă de cinci ani. Căpitanul Scorza al companiei GOL a declarat pentru WSJ că sistemul ar putea genera economii de 75 litri de combustibil sau 70 USD în medie pe zbor pe o rută aglomerată între Rio şi Sao Paulo. „Dacă înmulţim cu numărul de zboruri, economiile sunt foarte mari,” a spus acesta.