Industry

Mai mulți operatori rețin 787 la sol

alt

Ca urmare a aterizării de urgență efectuată în Japonia de un Dreamliner ANA pe 16 ianuarie, mai multe companii aeriene au anunțat reținerea lor la sol.

Cea mai serioasă dintre problemele apărute până acum la 787 Dreamliner a avut loc pe 16 ianuarie, în Japonia. Zborul All Nippon Airways NH692 de la Ube, în vestul țării, cu destinația Tokyo Haneda, a aterizat de urgență pe micul aeroport Takamatsu după ce piloții au primit semnale de alarmă de la bateria principală, aflată în partea din față a aeronavei. Pasagerii au afirmat că au simțit fum la bord, acesta fiind prezent, se pare, și în cockpit. Toți cei 129 de pasageri și 8 membri ai echipajului au ieșit în siguranță din avion pe toboganele de urgență, câțiva suferind zgârieturi minore.

alt

După aterizare s-a descoperit că bateria pierdea lichid și s-a decolorat, fiind supraîncălzită. Ca urmare a acestui incident, ANA și Japan Airlines (JAL) – care operează jumătate dintre cele 50 de Dreamliner-uri aflate în serviciul comercial în întreaga lume – au anunțat că vor reține la sol aceste aeronave până la terminarea inspecțiilor de siguranță. Cele două companii nu au spus când ar putea opera din nou cu Boeing-urile 787 din flotă.

alt

Nu a durat mult și în seara zilei de 16 ianuarie și FAA, Administrația Federală de Aviație din SUA, a sugerat United Airlines, singurul operator de Dreamliner din Statele Unite, să rețină acest avioane la sol, compania respectând indicațiile. Și alți operatori de 787 – LAN, Air India si Qatar Airways – au anunțat că vor reține la sol exemplarele lor până la soluționarea problemelor cu bateriile.

Clip filmat de unul dintre pasagerii zborului ANA ce a aterizat de urgență în Japonia pe 16 ianuarie:

http://www.youtube.com/watch?v=9ifPCarjAmI

Leave a Reply