Industry

KLM si Airbus, zbor operat cu biokerosen

By 16-05-2014 September 8th, 2014 No Comments

Un A330-200 KLM a decolat in cel mai lung zbor din lume (KL767) operat vreodata de un model Airbus cu biokerosen (20%). Aeronava a plecat din Amsterdam, aeroportul Schiphol, cu destinatia Aruba, unde va ajunge dupa un zbor de 10 ore.

Amestecul de biokerosen (20%) a fost obtinut din ulei de gatit folosit. Prin acest test, Airbus vrea sa adune date inainte, in timpul si dupa zbor (date legate de sistemul de alimentare, performantele motoarelor, etc) pentru a face o comparatie intre utilizarea carburantilor alternativi versus combustibilul traditional. Acesta este primul dintr-o serie de 50 de zboruri comerciale lung-curier ce vor fi efectuate in urmatoarele 6 luni ca parte a intiativei europene ITAKA (Initiative Towards sustAinable Kerosene for Aviation).

Initiativa are ca scop accelerarea comercializarii biokerosenului in Europa, KLM – in calitate de partener – sustinand proiectul in vederea operarii unui numar cat mai mare de zboruri cu carburanti alternativi. In iulie 2011, KLM a fost prima companie aeriana din lume care a operat un zbor comercial folosind biokerosen. Din palmaresul companiei olandeze mai amintim parteneriatul cu WWF Olanda, dar si un zbor cu bikerosen efectuat in iunie 2012 intre Amsterdam si Rio de Janeiro.

Leave a Reply