Industry

INSIDER / Iasi-Timisoara, Madrid si Cluj cu Blue Air, Iasi-Amsterdam cu TAROM, baza Ryanair in 2017?

Un utilizator al forumului SkyscraperCity aduce informatii interesante legate de evolutia aeroportului Iasi si noile curse ce ar urma sa fie deschise de Blue Air, TAROM, Wizz Air si Ryanair.

Postarea in cauza apare in aceeasi zi cu un articol publicat de Ziarul de Iasi pe teme de aviatie. In articolul respectiv, Marius Bodea, Directorul Aeroportului Iasi, afirma: “În acest an vor fi înfiinţate mai multe curse, pe care noi le-am anunţat pe măsură ce au apărut. În plus, pentru Timişoara avem cereri exprese de înfiinţare a unei curse şi mizăm pe transformarea ei în realitate în vară sau toamnă. Până la sfârşitul anului vom avea o cursă operaţională spre Madrid. De asemenea, traficul est-vest se anunţă în creştere, pe măsură ce legăturile Iaşului cu vestul devin tot mai necesare, iar altă infrastructură nu avem. Ne gândim şi la o cursă Iaşi – Cluj”.

Redam, in cele ce urmeaza, postarea user-ului Andrei87. Pana la informarile oficiale din partea operatorilor respectivi, luati randurile de mai jos cu titlul de “zvon”. Sau, cum spune englezul, “take them with a grain of salt”. 

“In urma discutiilor pe care le-am avut in ultima perioada cu diferite persoane, din diferite functii, voi imparti informatiile pe care le detin in 3 categorii: informatii sigure, posibile, zvonuri/banuieli/dorinte ale IAS Airport.

Blue Air

Sigur:
1. Blue Air va opera IAS-TSR din aprilie daca se reuseste (asta se doreste acum), daca nu din iunie cel tarziu.
2. IAS-TSR va fi operat 4/7
3. Blue Air e foarte multumita de traficul de pasageri de pe extern, drept urmare va adauga inca o cursa la pranz pe relatia IAS-OTP, dar inca nu se stie o data, ci doar ca va fi de L-V adica 5/7.
4. Blue va inaugura Madrid in vara, doar in caz extrem in toamna.
5. Blue Air mai are pregatite ceva surprize pt Iasi, dar deja nu mai pot detalia.
6. IAS-Constanta nu este o prioritate pt Blue, drept urmare nu se are in plan o astfel de cursa pentru 2016, poate 2017.
7. Blue nu va avea baza la TSR, va mentine baza de la Bacau, dar vrea sa cresca mult pe IAS, vor in 2017 – 400.000 pasageri doar ai lor.

Posibil:
1. IAS-TSR se doreste a fi operat 6/7
2. Blue Air doreste sa opereze si IAS-CLJ din toamna.

Zvonuri/banuieli/dorinte ale IAS Airport:
1. Se doreste sa se opereze si IAS-Constanta si asta ar fi cam ultima cursa interna care ar mai avea sens.
2. Se doreste ca pana in 2017, Blue sa aiba 10 curse externe de la IAS si 3 interne.

TAROM

Sigur:
1. Zborurile de la IAS-OTP merg foarte bine, se va renunta/reduce capacitatea pe anumite rute pe extern, iar altele vor creste (se stie deja si ati si observat majoritatea Luton, Munchen sunt 3/7 din vara).
2. Amsterdam va fi inaugurat in vara.
3. De Istanbul cu codeshare nu se stie inca nimic concret.
4. TAROM va pregati o surpriza pe extern (nu o stiu, deci nu ma intrebati)

In legatura cu planurile Tarom pe IAS e foarte mult mister, orice ai intreba ti se zambeste si te pune sa treci la urmatoarea intrebare. E de inteles, oarecum, avand in vedere competitia de la IAS.

Wizz Air

Sigur:
1. Rezervarile merg bine, mai putin Roma si Bologna.

Posibil:
1. In 2017 se doreste inaugurarea inca a 5 curse si cresterea frecventelor pe anumite destinatii, posibil o a doua aeronava in 2018 (va reamintim ca Wizz Air va deschide baza la Iasi in iulie, anuntand totodata si 5 destinatii noi).

Surprinzator, dar rezervarile pt Luton, cel putin in perioada iunie-septembrie, merg foarte bine la toate cele 3 companii. Cei de la aeroport se asteapta in perioada de varf la aproximativ 3.270 pasageri pe saptamana pt Luton (ambele segmente/13 zboruri pe saptamana).

Ryanair:

1. Anul asta isi va inaugura bazele de la Timisoara, Otopeni (posibil din 1 noiembrie), anul viitor va urma IAS si inca un oras, nu mi s-a dat un nume, doar mi s-a garantat ca nu Bacau sau Suceava.
2. Vor fi 6 aeroporturi in prima faza. Daca merg bine, dupa X ani se va incerca mai mult.
3. Nu se stie inca spre ce destinatii va zbura sau daca va opera si intern, ei analizand ambele piete.”

Leave a Reply