Industry

Heathrow: 3 propuneri pentru a treia pistă

By 17-07-2013 September 8th, 2014 No Comments
alt

Pe 17 iulie oficialii aeroportului londonez Heathrow (LHR) au depus în fața Comisiei Aeroporturilor 3 planuri pentru construcția unei a treia piste.

Cele 3 variante prevăd amplasarea noii piste, a treia, în nord, nord-vest sau sud-vest față de actualul aeroport. Oficialii Heathrow susțin că toate cele 3 variante sunt mai ieftine și mai ușor de realizat decât alte propuneri. În funcție de versiunea aleasă, a treia pistă ar trebui să fie terminată între 2025-2029, costul realizării ei fiind între 14-18 miliarde de lire sterline.

1. Varianta nord-vest. Lungimea pistei va fi de 3,5 km și o parte din autostrada M25 ar trebui să treacă pe sub noua pistă. Aproximativ 950 de case și două clădiri de birouri vor fi demolate pentru construirea ei. Adăugarea noii piste ar mări capacitatea aeroportului la 740.000 de zboruri de la 480.000 în prezent, o cifră competitivă cu aeroporturile Paris CDG și Frankfurt, ambele cu o capacitate de 700.000 de zboruri.

2. Varianta sud-vest. A treia pistă ar urma să fie construită peste zonele King George VI și Wraysbury, noul terminal și platformele urmând să ocupe actuala zonă Stanwell Moor. În acest caz, 850 de proprietăți vor fi demolate. O secțiune mai mare din autostrada M25 (comparativ cu prima variantă) ar trebui trecută pe sub pistă. Asta înseamnă costuri de construcție de 18 miliarde de lire sterline și inaugurare în 2029. 

3. Varianta nord. Cea mai ușoară de realizat, ca timp, și cea mai ieftină. Pista ar urma să aibă doar 2,8 km lungime, aeronave mari cu 4 motoare precum Airbus A380 având limitări în a o utiliza. Construcția ar necesita 5 ani din aprobarea planului, 14 miliarde de lire sterline și finalizare în anul 2025.

În cazul primelor două variante pasagerii ar urma să tranziteze printr-un nou Terminal 6, care va fi similar ca mărime și design cu actualul T5. Mai mult, “dacă cererea va impune acest lucru” oficialii aeroportului Heathrow se pregătesc și pentru o a patra pistă. Totuși, CEO-ul aeroportului, Colin Matthews, crede că aceasta nu va fi necesară până cel mai devreme în 2040. Vă reamintim că Heathrow (LHR) se află pe primul loc în topul celor mai aglomerate aeroporturi din lume, conform ACI, poziția fiindu-i amenințată de Dubai International (DXB), aflat pe locul secund. Willie Walsh, CEO-ul British Airways, crede că DXB va depăși Heathrow până în 2015.

alt

alt

alt

Leave a Reply