Industry

Elice de generatie noua pentru modernizarea avioanelor C-130

Collins Aerospace, actor major pe segmentul de elice, dezvoltă și se bucură de un renume internațional dobândit în rândul clienților civili și militari, în cazul avioanelor regionale sau al transportoarelor militare foarte mari, cum ar fi Airbus A400M. Mai ales în sectorul de apărare, elicele sale de mare putere de 5000 CP echipează prin modernizare avioanele-radar Hawkeye, precum și avioanele C-130H US Air Force.

(P) Obiectivul constant al inginerilor de la Collins Aerospace este să propună cele mai noi tehnologii în cadrul bugetelor alocate. „Istoria elicelor NP2000 a început în 2008, când Garda națională a Statelor Unite dorea mai degrabă să modernizeze transportoarele sale mari Lockheed Martin decât să reînnoiască flota”, spune Nicolas Lérisson, aftermarket director, Propeller Systems at Collins Aerospace. „Forțele americane au validat noul nostru model de elice cu 8 palete din material compozit deoarece satisfăcea exact nevoile lor atât în ceea ce privește performanța, cât și din punctul de vedere al întreținerii.”

Excelenta Made in Europe

Pentru a-și asuma ritmul de 24 de avioane pe an echipate prin modernizare, Collins Aerospace a accelerat reorganizarea unității sale din Figeac, Franța. „Am dublat ritmul de producție pentru a anticipa și noile comenzi pregătindu-ne în același timp pentru următoarele progrese tehnologice”, continuă Nicolas Lérisson. Recent, Collins Aerospace a decis și să investească 32 de milioane de euro la Figeac, într-un nou „centru de excelență pentru elice”, pentru a inova în continuare și a oferi soluții pentru o aviație mai decarbonizată. Collins are o dublă strategie: prelungirea utilizării materialului care și-a demonstrat valoarea, pregătind în același timp noile generații de avioane turbopropulsoare.

In cazul avioanelor C-130H, un beneficiu confirmat de cifre

După un milion de ore de zbor, comparativ cu sistemul inițial al avioanelor C-130H, performanțele elicelor NP2000 sunt demonstrate. Creșterea amplificării tracțiunii la decolare: +20 % comparativ cu cea în cazul celor 4 palete metalice cu reglare mecanică. Reducerea distanței de decolare la încărcătură maximă redusă: 300 de metri. Trecând la 8 palete cu reglare electronică, adică mai echilibrate și mai bine sincronizate, elicele Ratier-Figeac generează cu 20 dB mai puțin și atenuează vibrațiile, pentru mai puțină oboseală în carlingă și mai puține solicitări asupra celorlalte sisteme esențiale ale avionului.

Avantaj pentru întreținere: fiind mai fiabilă și simplificată semnificativ, mai ușor de reglat prin proceduri automatizate din carlingă, noua generație tehnologică mărește disponibilitatea aparatelor. Reducând uzura și, în special, scurgerile hidraulice, elicea NP2000 înregistrează de 7 mai puține defecțiuni și de 7 ori mai puține intervenții, ceea ce reduce cu 50 % timpul petrecut cu întreținerea avionului și, în consecință, costurile cu întreținerea pe oră de zbor. În final, în caz de deteriorare pe piste accidentate sau prin impacturi, o paletă din material compozit poate fi înlocuită individual, fără schimbarea întregului sistem.