Industry

easyJet detectează cenușa vulcanică din aer

alt

Alături de Airbus și Nicarnica Aviation easyJet va efectua în august un zbor-test cu sistemul AVOID ce permite detectarea cenușei vulcanice din aer de către avioanele aflate pe acea rută.

Zborul respectiv va implica două Airbus-uri și va fi realizat în august. Unul va transporta echipamentele care vor pulveriza cenușa în atmosferă, dând astfel naștere unui nor de cenușă vulcanică, în timp ce un alt Airbus A330 echipat cu sistemul AVOID montat în vârful aripilor va permite echipajului să detecteze și să evite norul la peste 9150 de metri altitudine (30.000 de picioare). Experimentul va fi realizat doar când sateliții Seviri și Calypso vor fi aliniați astfel încât imaginile norului de cenușă vulcanică să poată fi surprinse din Spațiu. Totul pentru a monitoriza eficiența tehnologiei AVOID.

easyJet a trimis deja la centrul de test din Tolouse o tonă de cenușă vulcanică colectată din Islanda, cenușă care a fost uscată până s-a obținut consistența unei pudre de talc. Sistemul AVOID – un “radar meteo pentru cenușă”, așa cum este numit de easyJet – include infraroșii dezvoltate de armata SUA pentru a oferi imagini clare piloților și centrului de control de la sol. Aceste imagini permit vizualizarea unui nor de cenușă vulcanică aflat la 100 km înaintea avionului, la altitudini cuprinse între 1,5 și 15 km. Acest lucru le va permite să facă din timp ajustări pentru a modifica ruta de zbor și a alege culoarul “curat” de zbor.

http://www.youtube.com/watch?v=ncAKpLQsSZg

alt

alt

Leave a Reply