Industry

EASA a aprobat modificările pentru 787

alt

Urmând decizia FAA (SUA), Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a aprobat modificările propuse de Boeing pentru bateriile Li-Ion regăsite la 787 Dreamliner.

Pe 23 aprilie EASA a anunțat modificarea “directivei de zbor” și reautorizarea zborurilor cu 787 Dreamliner după ce modificările sistemului de baterii vor fi făcute. LOT Polish Airlines, singurul operator european de 787, a precizat că Dreamliner va zbura din nou “la începutul lui iunie”, fără a oferi o dată exactă. Unul dintre cele două 787 LOT se află la Chicago, unde a fost reținut la sol pe 16 ianuarie la doar câteva ore după zborul inaugural, iar al doilea se află la baza LOT din Varșovia. Al treilea Dreamliner 787 LOT ar trebui să fie livrat în mai și altele două până la finele lui august 2013, Toronto și New York fiind viitoarele destinații lung-curier.

În timpul unei audieri organizate pe 23 aprilie de NTSB (National Transportation Safety Board) în SUA, Mike Sinnett – șeful proiectului Dreamliner – a recunoscut că testele de certificare a bateriilor Li-Ion nu au fost suficient de dure. Tot el a afirmat că “Boeing va trebui să aplice criterii de testare mai riguroase pentru viitoarele tehnologii”. Afirmațiile lui Sinnett vin în contextul în care anchetatorii încă nu au descoperit cauza exactă a incidentelor cu bateriile Li-Ion la 787-urile All Nippon Airways și Japan Airlines, incidente ce au dus la reținerea la sol, pe 16 ianuarie 2013, a celor 50 de Dreamlinere din întreaga lume. Boeing a precizat că va relua livrarea exemplarelor 787 produse în următoarele săptămâni.

Leave a Reply