Industry

Din culisele TAROM / Angajari pe multi bani, fara a respecta regulamentul

By 17-08-2015 8 Comments

Ne-ati cerut sa scriem si despre lucrurile mai putin placute din cadrul TAROM. Unii dintre voi ne-au trimis chiar documente care sa sprijine informatiile oferite, asa ca incepem astazi sa tratam si aceste subiecte.

Despre TAROM am scris in repetate randuri pe Aeronews.ro. Si nu ne referim la stirile legate de promotii, frecvente suplimentare sau noi rute, ci la numeroasele materiale speciale: cum s-a vazut BIAS 2015 de la bordul Boeing-ului 737-700 (YR-BGG), cum ar arata un A380 sau un 777 in livery TAROM (ba chiar si retro livery), aterizari filmate din cockpit, rutele lung-curier de odinioara, flota istorica, orarul de iarna 1977 / 1978, avioane TAROM in parcuri din Bucuresti si multe altele. Precizam ca aceste articole nu au fost sponsorizate de TAROM in nici un fel (vezi cei 86.180 de euro platiti acum cativa ani anumitor jurnalisti / bloggeri pentru promovarea companiei), ele fiind scrise din dorinta de a va informa pe voi, pasionatii de aviatie.

La cel mai recent articol legat de viitoarea flota TAROM, doua comentarii ne-au atras atentia. Ionut ne spunea: “De ce nu se discuta despre probleme adevarate si realiste? Am vazut minim 10 livery TAROM pe acest site, dar nimic despre lipsa de ingineri de la TAROM, despre ineficienta angajatilor de la birouri, despre piloti care pleaca sau, mai bine zis, fug de la TAROM.” Un alt cititor Aeronews, Marius, a comentat: “Sunt inginer la TAROM. De fapt, am fost pana de curand. Sunt unul care a fugit de la TAROM la mai bine. Nu am mai putut suporta ca acolo inca conteaza varsta, vechimea si familia si nu ceea ce stii, ce faci sau ceea ce vrei sa faci.”

Organigrama incarcata de directori cu salarii imense. Ce spune Corpul de Control al Ministerului Transporturilor despre acest lucru.

Va prezentam, in continuare, cateva pasaje din raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor nr. 39369 din data de 26 noiembrie 2014. Conform capturii de mai jos (vezi si obiectivele urmarite), controlul a fost facut la TAROM intre 25 septembrie – 31 octombrie 2014, perioada analizata fiind ianuarie 2012 – august 2014.

1In acelasi raport gasim concluziile legate de sesizarea facuta de Irina Micut cu privire la urmatorul aspect: “Organigrama este incarcata de directori cu salarii imense + in ultimii ani s-au facut angajari pe salarii foarte mari”. Iata ce spune Corpul de Control:

2Ce faci cand incasezi 15.000 lei / luna? Dai compania care te plateste (TAROM) in judecata. Si pierzi!

Desi in imaginea de mai sus salariile nu sunt vizibile, Aeronews a aflat ca salariul brut al Georgetei Dinu, actualul purtator de cuvant TAROM, este de aproape 15.000 lei. Din tabelul de mai jos – in coloana din stanga sunt valorile pentru persoana care a ocupat anterior functia de PR / Director Comunicare, persoana “careia i s-a spus ca trebuie sa plece pentru ca, in mod sigur, nu o sa poata colabora cu noul CEO, care-si dorea o persoana de incredere” – vedem ca sporul de vechime este de aproape 3 ori mai mare, desi coeficientul de vechime este de 1,25 ori mai mare. Uitandu-ne la valoarea salariului negociat, deducem ca doamna Dinu are excelente abilitati de negociator din moment ce a reusit sa obtinta o remuneratie lunara de peste doua ori mai mare.

3In conditiile in care cineva incaseaza 15.000 lei lunar (brut), de ce ar da angajatorul in judecata? Vorbim despre o suma deloc mica raportata la alte salarii din cadrul companiei, salarii pentru care oamenii respectivi muncesc din greu. De multe ori in ploaie, frig, vant sau canicula si nu in confortul unui birou! Iata motivul pentru care Georgeta Dinu a actionat TAROM in judecata. Si a pierdut.  Mai jos, un print screen facut pe site-ul Tribunalului Bucuresti.

10Prima angajare, fara respectarea procedurilor in vigoare, si o promovare retroactiva.

Iata ce citim in raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor (ne-a atras atentia mai ales partea cu promovarea retroactiva in pozitia de Sef Compartiment Comunicare). Pe scurt: nemultumiti de activitatea Georgetei Dinu in cadrul perioadei de proba, membrii Consiliului de Administratie (CA) de la acea vreme au decis incetarea raporturilor de munca la sfarsitul perioadei de proba, in conformitate cu legislatia in vigoare. I s-a comunicat acest lucru, doamna Georgeta Dinu nu a fost de acord si a dat in judecata TAROM cerand, printre altele, daune morale de 50.000 de euro. Pe 8 octombrie 2014, Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea ca “nefondata”.

4Aeronews va prezinta si contestatia facuta de Valentin Macec, vicepresedintele CA de atunci, privind decizia angajarii Georgetei Dinu ca Manager de Proiect, Comunicare. In contestatia trimisa CEO-ului Christian Heinzmann se invoca urmatoarele motive:

5Inca doua extrase din raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor:

6 7Reangajata in mai 2014 de CEO-ul TAROM, Christian Heinzmann, pe o grila de salarizare inexistenta. Din nou, fara respectarea regulamentului privind anuntul, recrutarea si angajarea personalului.

Georgeta Dinu a fost data afara de la TAROM in septembrie 2013, insa a revenit cateva luni mai tarziu, mai precis pe 6 mai 2014, in functia Sef Compartiment Comunicare. Iata ce spune raportul Corpului de Control MT cu privire la aceasta a doua angajare. De subliniat ca in acel moment Georgeta Dinu se afla in litigiu de munca cu TAROM, procesul pentru concedierea din 2013 fiind inca pe rol (sentinta a fost data in octombrie 2014). Chiar si asa, Consilul de Administratie de atunci – diferit fata de cel din 2013 – a dat o hotarare prin care “s-ar fi aprobat” reangajarea ei. In realitate, prin hotararea respectiva din 22 aprilie 2014 se aproba “demararea actiunii de recrutare pentru pozitia Sef Compartiment Comunicare” si nu angajarea persoanei respective.

8Nici a doua angajare nu a fost lipsita de scandal. Georgeta Dinu a fost incadrata “la gradul 11 de salarizare al grilei Hay”, desi la acea data (si nici in prezent) nu exista o astfel de grilă in cadrul companiei TAROM. Mai mult, desi este in prezent purtator de cuvant, Georgeta Dinu a ramas cu salariul aferent functiei de Sef Compartiment, pozitie desfiintata in martie 2015.

Extras raport Consiliu de Administratie, sedinta din 22 iulie 2014:

9Rezumand, in raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor se precizeaza ca atat angajarea, cat si reangajarea Georgetei Dinu si a altor persoane au fost facute prin incalcarea normelor si reglementarilor de recrutare si ocupare a posturilor, iar salariile au fost stabilite discriminatoriu, raportat la salariile angajatilor din companie, fara a se tine cont de nivelul si responsabilitatile postului (sef compartiment) si nici de nivelul de salarizare existent in companie pentru pozitii similare.

Cum este posibil ca doar intr-o singura speta (angajarea Georgetei Dinu) sa se produca atatea ilegalitati constatate si de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor si nimeni sa nu ia nici o masura de sanctionare a celor vinovati? Care este pozitia Consiliului de Administratie si a Secretarului de Stat care coordoneaza compania TAROM? Concluziile… le trageti singuri.

Va urma. Foto: TAROM, Eric Caballero.

Leave a Reply