Uncategorized

VIDEO: Cum poate fi evitat un nou MH17

alt

Boeing-ul 777 Malaysia Airlines (9M-MRD) a fost doborat, cel mai probabil, de o racheta sol-aer. Chiar daca nu stim insa cine a lansat-o, discutia despre cum pot fi evitate asemenea tragedii este mai actuala ca oricand. Iata o posibila solutie.

Cu ajutorul unui transponder, avioanele de pasageri trimit semnale care le identifica drept civile. In cele mai multe cazuri este vorba despre protocolul Mod C, care nu este folosit de avioanele militare. Rachetele cu raza lunga de actiune anti-avion moderne, cum ar fi fost cea folosita pentru doborarea MH17, nu tin cont de modul in care functioneaza transponderul tintei. Se fixeaza pe o imagine radar aleasa de tragator si de indata ce sunt lansate urmaresc tinta pana o distrug.

Asta este modalitatea veche de a proiecta rachete anti-avion cu raza lunga de actiune. Astazi, software-ul si cipurile imbunatatite ofera armelor mai multa putere de procesare. Astfel, teoretic nu exista nici un motiv pentru care aceste rachete nu pot fi programate sa nu se fixeze pe tinte care emit un cod de identificare civil. Un acord international ar putea cere acest lucru tuturor natiunilor care produc rachete SAM cu raza lunga de actiune, mai ales ca numarul producatorilor este redus. Singura provocare ar fi convingerea natiunilor producatoare sa le programeze pentru a nu lovi avioane de pasageri.

alt

Trisarea ar fi un motiv de ingrijorare. Dar armatele din intreaga lume s-au descurcat bine pana acum in a nu trage contra vehiculelor sau avioanelor/vapoarelor marcate cu crucea rosie, de exemplu. Iar cazuri in care acest simbol a fost pus la deruta pe masinarii de lupta sunt rare. Evident, este imposibil sa garantezi ca armata unui stat – sau, in cazul de fata, separatistii pro-rusi din Ucraina – nu ar incerca sa triseze emitand un cod civil dintr-un avion militar. Dar figura ar tine doar o data. Cine a lansat racheta sol-aer care a doborat avionul Malaysia Airlines a vazut, cu siguranta, un punct pe radar venind spre el, dupa care a deschis focul. Rachetele anti-avion cu raza lunga de actiune de astazi nu sunt programate sa stie spre ce zboara, doar sa caute si sa distruga tinta indicata.



Iar asta trebuie sa se schimbe! Pe masura ce tot mai multe avioane de pasageri decoleaza pe glob, este nevoie urgenta – cu ajutorul tehnologiilor moderne si electronicii avansate – de rachete care refuza sa atace avioane / elicoptere / vapoare de pasageri. Tot mai multi producatori se lauda ca fac “arme destepte” si este timpul sa arate acest lucru mai bine. Intr-o buna zi am putea avea rachete care refuza sa distruga spitale sau centre de refugiati, respectiv tancuri care nu pot trage in scoli. Cum? Locatiile GPS ale acestora ar putea fi incarcate in software-ul bombelor / rachetelor.

Primul pas insa ce trebuie facut dupa tragedia MH17 ar fi un acord international in acest sens, pentru productia de rachete anti-avion care nu vor urmari / distruge avioane de pasageri. Mare parte din industria aviatica face trecerea la un nou standard de emisie, bogat in date, denumit ADS-B. Si armele cu raza lunga de actiune trebuie “sa invete” acest standard, cat mai repede, pentru a nu mai avea un nou MH17. Intrebarea este: doreste insa TOATA lumea acest lucru?

Sectiunea Aeronews dedicata zborului MH17, actualizata constant.

http://www.youtube.com/watch?v=leNagJI9zG0

alt

alt

Leave a Reply