Industry

Concorde revine in aer, zboruri charter din 2020

Doua supersonice Concorde, Air France si British Airways, vor decola din nou in 2020, insa doar pentru zboruri charter. Milionarii planetei doresc sa zboare din nou cu el, iar Club Concorde – un grup format din fosti piloti, oameni de afaceri si fani ai supersonicului – a strans fondurile necesare pentru ca proiectul sa devina realitate.

Oficialii Club Concorde au declarat ca au strans peste 250 de milioane de lire sterline pentru reinceperea zborurilor cu Concorde. Paul James, presedintele Clubului: “Am fost coplesiti de entuziasmul si feedback-ul pozitiv al persoanelor care doresc sa investeasca in acest proiect, lucru care arata cat de iubit este, in continuare, Concorde si cat de mult isi doreste lumea sa-l vada inapoi in aer. Vrem sa luam un al 3-lea Concorde dintr-un muzeu si sa-l expunem pe Tamisa, pe o platforma special construita, in apropierea London Eye”, a adaugat James.

Cele doua supersonice care vor fi folosite pentru zboruri charter sunt F-BTSD, exemplar Air France aflat la LeBourget, langa Paris, si G-BOAC, exemplar British Airways aflat in muzeul de langa aeroportul Manchester. Exemplarul care va fi expus pe Tamisa este G-BOAF, aflat acum la Bristol Aerospace Centre.

Oferind intre 92 si 128 de locuri, Concorde putea zbura cu 2180 km/h. Un zbor Europa – New York dura mai putin de 3,5 ore, traversarea-record a Atlanticului fiind de doua ore, 52 de minute si 59 de secunde. Zburand spre vest, din cauza diferentei de fus orar de 5 ore, Concorde-ul ateriza practic la destinatie inainte sa decoleze.

In total au fost produse 20 de Concorde-uri, dintre care 6 au fost exemplare de test si 14 au zburat alaturi de Air France (7) si British Airways (7) intre 1976 si 2003. Primul zbor concorde a avut loc pe 2 martie 1969, iar intrarea in serviciul comercial pe 21 ianuarie 1976. Dupa accidentul Air France din iulie 2000, Concorde-urile AF si BA au fost trase pe dreapta, insa au revenit la zbor in noiembrie 2001, fiind retrase definitiv din serviciul comercial in 2003.

Leave a Reply