Features

Codurile de aeroport si povestile lor

By 11-05-2014 June 28th, 2015 8 Comments
alt

OTP, DXB, LHR, JFK, CDG sau FRA. Cu totii ne lovim de codurile aeroporturilor cand calatorim. Sunt ele doar o insiruire de litere? In unele cazuri, aceste coduri au propria poveste.

Pasionatii de aviatie si calatorii frecventi stiu ca IATA (International Air Transport Association) foloseste coduri din trei litere pentru aeroporturi, in timp ce ICAO (International Civil Aviation Organization) utilizeaza patru litere. Ce se ascunde dincolo de acestea? Uneori, povesti interesante. Sa detaliem.

Mai multe coduri de aeroport explicate intr-un dictionar digital.

SYD, MEL si PER. Codurile aeroporturilor Sydney, Melbourne si Perth, coduri care au sens daca le raportam la denumirea oraselor (primele 3 litere). In unele cazuri insa, aceasta regula nu se aplica. Brisbane, de exemplu. Codul aeroportului este BNE si nu BRI pentru ca acest cod a fost alocat anterior aeroportului Bari, Italia. Aeroport care nu si-a putut lua codul BAR (vezi exemplele din deschiderea articolului) pentru ca acest cod fusese acordat aerodromului militar Baker Army situat pe un atol din Pacific, aerodrom care acum este abandonat. Chiar si fara o anumita litera, coduri precum ADL (Adelaide), AKL (Auckland) sau HKG (Hong Kong) se apropie de denumirea metropolei.

Factorul “X”

Nu mai este un secret ca Los Angeles si LAX inseamna acelasi lucru. Dar de unde a venit X-ul? In perioada de inceput a zborurilor, aeroporturile erau desemnate dupa coduri din doua cifre, coduri de “statii meteo”. In cazul de fata, LA. Pe masura ce transportul pe calea aerului a evoluat, a fost nevoie de introducerea celei de-a treia litere, iar LA a primit un X pentru a usura tranzitia. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Portland (PDX). A urmat Dubai (DXB), codul DUB fiind deja luat de Dublin. In cazul aeroportului Dubai International, X-ul nu are o semnificatie aparte, fiind doar pentru “a umple” codul.

Un oras, mai multe aeroporturi

In cazul Londrei, cele mai importante 3 aeroporturi au ca prima litera L, dupa care urmeaza doua litere ce identifica aeroportul respectiv. Astfel s-a ajuns la LHR pentru Heathrow, LGW pentru Gatwick si LCY pentru Londra City (sau LTN pentru Luton). In mod ciudat, Stansted (unde opereaza numeroase companii low-cost) nu are L + doua litere, ci STN.

WTF

Nu, nu exista un aeroport cu codul WTF (What the f**k?), dar aceste 3 litere ar putea sa arate reactia pasagerilor care ajung, pentru prima data, pe aeroporturi unde codul si orasul nu seamana deloc. Sa luam ca exemplu PEK, adica Beijing. PEK reprezinta vechea denumire a Peking, care a devenit Beijing dupa infiintarea Republicii Populare Chineze in 1949. Desi numele orasului s-a schimbat, codul aeroportului a ramas acelasi. Un alt exemplu: Chicago (ORD). Cunoscut in prezent ca O’Hare International Airport, aerodromul initial O’Hare se afla in apropierea unei comunitati agricole denumita Orchard Place. Nu peste mult timp aeroportul a primit numele Orchard Field, devenit ulterior ORD.

Canada, si mai ciudata…

Codurile tuturor aeroporturilor canadiene incep cu litera Y, indiferent de numele orasului. Din nou o legatura cu inceputurile aviatiei. De aceasta data insa nu cu statiile meteo, ci cu statiile radio. In primele zile ale acestui tip de emisie, piata nord-americana era divizata in trei regiuni geografice, fiecare avand o litera proprie asezata in fata codului statiei radio. Cele aflate la est de raul Mississippi aveau W, in timp ce statiile aflate la vest primisera K. 

Toate statiile radio din Canada erau cunoscute, ati ghicit, dupa litera Y. Asa se explica de ce aeroportul Vancouver are codul YVR si Ottawa, YOW. In cazul Toronto, lucrurile sunt si mai ciudate. A fost ales codul YYZ pentru ca YTO era deja alocat regiunii Toronto, per ansamblu, si nu unui alt aeroport. Asadar, data viitoare cand vedeti codul unui aeroport veti putea spune si altora ce se ascunde in spatele literelor.

alt

Leave a Reply