Uncategorized

Ce cred expertii despre zborul 370

By 10-03-2014 September 8th, 2014 No Comments
alt

La peste 60 de ore de la dispariția zborului MH370 Malaysia Airlines, Boeing-ul 777 nu a fost încă găsit. Iată ce cred experții din aviație despre acest caz plus 8 situații care pot duce la dispariția unui avion.

Doar 9% din accidentele soldate cu victime au loc atunci când avionul se află în regim de croazieră arată o analiză făcută de Boeing. De asemenea, este cunoscut faptul că cele mai periculoase momente în care se pot întâmpla accidente sunt decolarea și aterizarea. Revenind la zborul 370 Malaysia Airlines, dispariția Boeing-ului 777-200ER fără ca piloții să emită vreo avertizare îi face pe experți să creadă că orice s-a întâmplat, s-a întâmplat rapid.

Fie avionul a explodat din cauza unei bombe sau a unei probleme tehnice, fie aeronava a intrat – din motive necunoscute încă – în picaj. Unii experți cred că ar putea fi vorba despre un act terorist sau chiar despre prăbușirea intenționată a aeronavei de către un pilot (nu ar fi prima dată). “Ori avem de-a face cu un eveniment catastrofic ce a dus la ruperea avionului, ori vorbim despre un act criminal”, afirmă Scott Hamilton, directorul firmei de consultanță Leeham Co. “A fost atât de rapid încât n-au avut timp să spună nimic prin radio.”

Și comandantul John M. Cox, care a zburat timp de 25 de ani pentru US Airways și acum este CEO-ul Safety Operating Systems, crede că orice s-ar fi întâmplat cu Boeing-ul 777-200ER Malaysia Airlines, s-a întâmplat repede. “Problema apărută a fost destul de gravă dacă a oprit transponderul aeroanvei, deși acesta poate fi inhibat și din meniul de la bord. Momentan știm doar că avionul s-a prăbușit. În afară de asta, nu prea știm mare lucru”, a afirmat Cox. Resturile aeronavei vor indica dacă Boeing-ul a explodat în aer, la 10 km altitudine, sau dacă s-a dezintegrat la impact. “Dacă rămășițele sunt împrăștiate pe o arie largă, atunci explozia s-a produs la mare altitudine. Fie din cauza unei bombe, fie din cauza unui defect major. Dacă aria este mai restrânsă, atunci aeronava a picat din cer intactă, dezintegrându-se la contactul cu apa”, completează Cox.

8 situații în care un avion poate dispărea

1. O problemă tehnică majoră – Puțin probabil având în vedere fiabilitatea recunoscută a Boeing-ului 777.

2. Vremea nefavorabilă – Exclus. În momentul decolării zborului MH370 condițiile meteo erau aproape perfecte.

3. Cedarea ambelor motoare – Chiar și așa, aeronava ar mai pluti timp de 20-30 de minute, timp în care piloții i-ar putea informa pe cei de la sol despre situația de urgență. Lucru care nu s-a întâmplat cu zborul 370.

4. Explozia unei bombe la bord – O ipoteză susținută de tot mai multe voci. Alte cazuri de acest gen: zborul Pan Am 103 (decembrie 1988), un zbor Air India (iunie 1985) și o cursă Union des Transports Aériens (Franța), care a explodat peste Sahara în septembrie 1989.

5. Deturnare – Dacă așa au stat lucrurile, teroriștii ar fi trebuit să spună ceea ce vor sau ar fi aterizat cu pasagerii-ostatici pe un aeroport. Deturnarea s-ar fi putut termina și ca în cazul celor din 11 septembrie 2011, cu prăbușirea intenționată a avionului.

6. Sinuciderea unuia dintre piloți – vezi două cazuri importante de la sfârșitul anilor 1990, un zbor SilkAir și unul EgyptAir.

7. Doborârea (accidentală sau intenționată) avionului cu o rachetă – vezi cazurile precedente: zborul Iran Air, iulie 1988, și zborul Korean Air din septembrie 1983.

8. Dezorientarea piloților – Aceștia ar fi putut decupla pilotul automat și, cumva, să fie deviat de la cursul de zbor stabilit, realizând asta până a fost prea târziu. Puțin probabil, în acest caz aeronava ar fi fost detectată de radar în altă parte.

Click aici
pentru a vedea de ce au “tăcut” sistemele care ar fi trebuit să ducă la reperarea Boeing-ului 777 dispărut. Cele mai recente update-uri despre zborul 370 sunt disponibile aici și pe pagina Aeronews de Facebook.

Leave a Reply