Industry

Cat te costa sa devii pilot? Cosmin despre BAA Training (Baltic Aviation Academy)

Cativa tineri care aspira la o cariera de pilot ne-au intrebat care sunt pasii si costurile necesare pregatirii si luarii licentei. Cosmin Puscas, prieten Aeronews.ro, ne explica.

Cursurile incep in februarie, august si octombrie, ele fiind calculate astfel incat in termenul a 18 luni studentul sa isi poata finaliza intreg cursul ATPL integrat sau CPL modular. Pretul este de aproximativ 50.000 de Euro, MCC/IR incluse in pret pentru ATPL integrat. Pentru modular MCC se plateste separat si cei care sunt studenti Baltic Aviation Academy beneficiaza de un discount.

Calitatea serviciilor oferite este ireprosabila, BAA Training lucreaza in parteneriat cu Bristol Ground School in materie de Computer based training + question bank-ul aferent. Academia detine doua simulatoare full-motion 737 Classic si A320 plus FNTP II (Cessna si Tecnam) si un simulator de incendii (acesta fiind folosit in training-ul insotitorilor de bord ). In plus, cele mai multe sali de curs sunt dotate cu proiectoare si cateva joystick-uri saytek pentru FSX (aprofundarea sistemelor de Radio-Navigatie). Academia se afla in Vilnius (Lituania), aici avand loc cursurile teoretice. In sezonul de zbor activitatea se muta pe un aerodrom situat la 80 km vest in Kaunas, intreaga activitate se muta aici, impreuna cu studentii si staff-ul Academiei.

Avantaje:

– profesionalism (instructori iubitori, daca nu chiar fanatici de aviatie)
– mediu multinational
– flota destul de noua de aeronave Tecnam single engine si bimotor plus o Cessna 172 Glass-Display (aproximativ 15 avioane in flota)
– pret rezonabil pentru ATPL si un discount semnificativ pentru TR 737 classic si NG
– o bursa lunara pentru cel mai bun student din fiecare grupa (incepand cu grupa din luna februarie 2016)
– academia incearca mereu sa faca team-building-uri cu studentii si instructorii, prezentari despre traditiile si obiceiurile din tarile de unde provin studentii, proiecte si concursuri cu premii.
– ajutor din partea Academiei in cautarea unui loc de munca dupa finalizarea cursurilor (personal stiu 5 colegi care au terminat anul trecut, 4 dintre ei lucreaza la Air Baltic pe Dash Q400 si unul la Ryanair, repartizat la o baza din Grecia)

Dezavantaje:

– lipsa zborurilor directe catre Romania (minim 6 ore, in cel mai fericit caz doar cu o escala)
– cazarea si mancarea nu sunt incluse in pretul ATPL-ului, dar scoala iti asigura sprijin in gasirea unei locuinte.

Eu am decis ca e mai avantajos sa stau la hotel, unde platesc 300 de euro pe luna pentru cazare si mic dejun inclus. Decizia mea a fost influentata, intr-o mare masura, de asigurarea unui mijloc de transport de la hotel la scoala si inapoi fara sa-l platesc in plus (nota: scoala iti faciliteaza transportul doar daca stai la hotel, nu si daca stai in chirie). In preajma hotelului exista numeroase supermarket-uri, sali de fitness. Hotelul detine bucatarie la fiecare etaj si o masina de spalat destul de maricica. Pot spune ca viata de student e una foarte frumoasa, dar este si foarte obositoare. De asemenea, modul de predare si numeroasele informatii care iti sunt oferite intr-un timp foarte scurt sunt extenuante (but the juice is worth the squeeze).

As vrea sa va spun ca este ales un numar limitat de cadeti (fie posesori de PPL, fie de la zero):

pasul 1 – interviu pe Skype cu un consultant al scolii lor
pasul 2 – se dau niste teste de personalitate online via Skype
pasul 3 – test de limba engleza via Skype
pasul 4 – in functie de rezultatele obtinute se discuta, intr-o comisie, eligibilitatea fiecarui candidat
pasul 5 – testul compass care se da la Academie in Vilnius
pasul 6 – daca rezultatele testului compass indeplinesc criteriile de admitere, se discuta detaliile despre contract, pretul scolii atat pentru ATPL integrated, cat si pentru posesorii de PPL (CPL Modular)
pasul 7 – welcome to the team!

Sper ca informatiile oferite de mine sa ii ajute pe cei care aspira la o cariera in aviatie si sunt in cautarea unei Academii de profil. Succes! Foto main: 1080.plus; Cosmin Puscas.

12825156_953433554744751_1500997662_n 12788254_953433558078084_2177821_n 12822032_953433564744750_419958345_n

Leave a Reply