Trip Reports

British Airways Club World (Business) 747, 777

By 15-12-2012 February 8th, 2015 No Comments
alt

 

Club World este Business Class-ul British Airways pe rutele lung-curier. L-am încercat recent, cu ocazia unui zbor Londra-New York și retur, și vă prezentăm impresiile.

Informatiile si fotografiile din acest material pot fi preluate doar cu citarea sursei, www.aeronews.ro

British Airways nu este singura companie aeriană care a ales să-și denumească altfel clasele de călătorie. First Class este singurul capitol la care BA se aseamănă cu restul industriei. Urmează Club World (clasa Business pe rutele lung-curier), Club Europe (Business-ul pe rutele din Europa), World Traveller Plus (Premium Economy pe rutele lung-curier), World Traveller (Economy pe zborurile lung-curier) și Euro Traveller (Economy pe cursele din interiorul Europei).

Heathrow, transferul între T3-T5

Călătoria dintre București și Londra cu Airbus-ul A320 British Airways a decurs conform programului: decolare la timp de pe Otopeni, un zbor lin (deși pilotul a avertizat despre posibile turbulențe deasupra Olandei și Germaniei) și o aterizare ca la carte pe Heathrow. Aici, contrar așteptărilor, nici urmă de crosswind-uri, soarele făcându-și simțită prezența în ciuda temperaturii scăzute, tipică pentru un sfârșit de noiembrie. Transferul între T3 și T5, destinat exclusiv zborurilor British Airways și locul de unde avea să plece cursa spre New York, este intuitiv chiar și pentru pasagerii care sunt la prima experiență de acest gen. Semnele ce indică direcția către zborurile de legătură sunt clare și la tot pasul. Iar dacă se întâmplă să nu știi încotro trebuie să te îndrepți, personalul aeroportului este gata să te ajute cu informațiile necesare. Transferul cu autobuzul între T3 și T5 durează cam 10 minute, timp în care parcurgi și tunelurile care șerpuiesc sub vastul aeroport londonez. Pasionații de aviație pot chiar fotografia, în timpul transferului, Boeing-urile 747, 777 sau Airbus-urile A380 surprinse pe căile de rulare din apropierea șoselei. La întoarcerea din New York, pe durata transferului T5-T3, am fotografiat chiar 3 Airbus-uri A380, super jumbo-ul fiind o prezență cotidiană la Londra. Site-ul aeroportului indică un timp de transfer de 20 de minute între cele două terminale folosind Heathrow Express, respectiv 16 minute dacă alegeți metroul.

[widgetkit id=6]

 

Lounge-urile British Airways

La nivel mondial BA are peste 60 de lounge-uri. Acestea sunt rezervate pasagerilor care călătoresc la First, Club World sau Club Europe, membrilor Silver sau Gold Executive Club, programul frequent flyer British Airways, respectiv membrilor Emerald sau Sapphire din cadrul alianței oneworld. Cu ocazia călătoriei am încercat lounge-urile BA din Terminalul 3 și Terminalul 5 Heathrow Londra, respectiv lounge-ul British Airways de pe aeroportul New York JFK. Ca primă impresie, lounge-urile British Airways au o notă elegantă și un rafinament tipic britanic. Nu epatează prin culori stridente, prin decorațiuni aurite sau alte elemente menite a-ți atrage atenția din secunda în care vii în contact cu ele. British Airways a ales niște denumiri aparte și în ceea ce privește lounge-urile: Galleries, Terrace și Concorde Room. Cel din urmă este lounge-ul vârf de lance rezervat pasagerilor First Class, fiind inspirat de hoteluri de 5 stele și hoteluri-boutique.

[widgetkit id=4]

În modernul Terminal 5 de pe Heathrow Londra, “reședința” British Airways, am ales South Galleries pentru a aștepta îmbarcarea în zborul către New York. Arhitectura spectaculoasă a terminalului, ales “Cel mai bun terminal din lume” cu ocazia World Airport Awards 2012, este completată de ambianța Galeriilor BA. La intrare, macheta unui Airbus A380 întâmpină pasagerii, amintindu-le că în 2013 British Airways va recepționa primul super jumbo din cele 12 comandate. Preparatele culinare și băuturile sunt completate de o listă de vinuri rafinate și șampanii ce provin din diferite colțuri ale lumii. Dacă doriți să lucrați în așteptarea zborului, lounge-ul oferă atât conexiune wi-fi la internet, cât și stații de lucru dedicate, cu PC-uri încorporate. Suprafața vitrată generoasă le permite celor ce vor să se relaxeze să urmărească, din fotolii confortabile, mișcările avioanelor.

[widgetkit id=5]

 

Londra – New York cu B747-400

Zborul Heathrow-JFK a fost efectuat cu un Boeing 747-400, British Airways fiind cel mai mare operator de 747 din lume. Cât timp am așteptat îmbarcarea am observat atât înmatricularea aeronavei, G-BYGF, cât și faptul că jumbo jet-ul avea, în apropierea geamurilor de la cockpit, un sticker în onoarea Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta. Beneficiind de Fast Track ca pasager Business, am avut culoar dedicat la îmbarcare și am ajuns la bord înaintea pasagerilor de la Economy și Premium Economy. Instalat în cabina Club World am remarcat configurația interesantă aleasă de British Airways.

Spre deosebire de alte companii aeriene, unele locuri din Business Class sunt orientate cu spatele la direcția de mers. Mai precis scaunul de la geam, respectiv cele două scaune centrale, dintre culoare. Aceste două locuri centrale sunt flancate de încă două scaune, dispuse cu fața la direcția de mers. Configurația aleasă de British Airways favorizează interacțiunea în cazul pasagerilor ce aleg locurile de la geam, cele două scaune alăturate dintre culoare fiind potrivite pentru cupluri. Am decis să experimentez decolarea cu spatele la direcția de mers. Singura senzație de ușor disconfort a apărut la negocierea virajelor, în timpul rulării, până ca aeronava să se alinieze cu pista de decolare. M-am uitat în jur și am observat că alți pasageri care mergeau cu spatele păreau să nu fie deranjați de această poziție inversă, semnă că au călătorit așa de mai multe ori. Senzația a dispărut imediat ce motoarele au fost turate la maxim și 747-ele și-a început în forță rulajul, decolarea făcându-se lin.

După stingerea martorilor pentru centurile de siguranță am decis să mă mut pe un scaun aflat la culoar și să savurez preparatele culinare în poziție normală de mers. Pe lângă delicatese, pasagerii de la First și Business Class au la dispoziție și o listă de vinuri alese, pe care le pot alege în funcție de preferințele personale. După servirea prânzului a venit timpul să testez confortul fotoliilor din cabina Club World. În anul 2000 British Airways a fost prima linie aeriană din lume care a introdus la Business Class fotolii ce deveneau paturi complet plate. Lungi de 2,01 metri și late de 63,5 cm, fotoliile Club World oferă 4 setări programate și multiple posibilități de ajustare conform preferințelor personale. Fiecare scaun dispune de priză pentru alimentarea laptopului, un spot pentru citit, telecomandă pentru controlul sistemului de divertisment on-board, măsuță rabatabilă, paravan despărțitor și un touch-screen cu diagonala de 26 cm. Sistemul de divertisment la bord oferă toate ingredientele pentru ca cele 7,5 ore, cât a durat călătoria de la Londra la New York, să treacă rapid: filme, documentare, piese audio ce au făcut carieră și jocuri.

[widgetkit id=2]

New York – Londra cu B777-300ER

Pe aeroportul JFK zborurile British Airways pleacă de la Terminalul 7. Lounge-ul Business Class oferă pasagerilor posibilitatea de a servi cina înaintea zborului într-o zonă separată față de restul lounge-ului, asemănătoare unui restaurant. Astfel, pasagerii care aleg să cineze înainte de îmbarcare se pot culca la puțin timp după ce avionul decolează, sărind astfel peste cina servită la bord și câștigând timp pentru odihnă. De această dată, aeronava alocată zborului JFK-Heathrow era un Boeing 777-300ER cu o vechime de numai 2 ani în flota British Airways, înmatriculat G-STBC. Îmbarcarea a avut loc fără întârziere, astfel că aeronava și-a început rularea către pistă conform orarului, fără a prinde celebrele cozi la decolare care se formează pe aglomeratul aeroport american. Sunetul inconfundabil al celor două motoare General Electric GE90 turate a avertizat pasagerii că popularul avion widebody primise permisiunea de decolare.

În așteptarea cinei am “răsfoit” meniul sistemului de divertisment on-board. Controlul acestuia se poate face atât de la telecomanda integrată lângă scaun, cât și prin atingerea ecranului de tip touch. Comparativ cu Boeing-ul 747-400 cu care am ajuns la New York, sistemul de pe 777-300ER mi s-a părut mai rapid, răspunzând mai bine la comenzi. De asemenea, grafica era mai modernă, lucru normal având în vedere că aeronava avea doar 2 ani de când s-a alăturat flotei British Airways. Pe lângă numeroase filme de succes de la Hollywood, sistemul IFE oferă o bogată selecție de melodii de succes grupate pe genuri, documentare și jocuri. Și meniul ce arată zborul avionului și parcursul conține câteva opțiuni, astfel că puteți urmări înaintarea aeronavei din mai multe unghiuri.

[widgetkit id=3]

După ce cina a fost servită, majoritatea pasagerilor și-a întins fotoliile la orizontală, au ridicat paravanele despărțitoare din sticlă și au adormit, durata estimată a zborului până la Londra fiind de 7 ore. Totuși, din cauza vânturilor puternice care ne-au împins de la spate peste Oceanul Atlantic, Boeing-ul 777-300ER a aterizat pe Heathrow cu 50 de minute înainte de ora prevăzută. Nici la Londra nu am fost nevoiți să survolăm metropola în așteptarea slot-ului la aterizare, procedura decurgând rapid. Ajunși în Terminalul 5, am efectuat transferul către T3 unde am așteptat îmbarcarea în zborul către București, operat cu Airbus A320.

 

Leave a Reply