Industry

Airbus propune un A380 și mai mare!

alt

Credeți că A380 este un avion uriaș? Mai gândiți-vă o dată! Airbus susține că o variantă și mai mare, cu 22% mai multe locuri și 11 scaune pe un rând în Economy Class, este posibilă.

Planurile pentru “mega super jumbo” au fost prezentate de Airbus cu ocazia conferinței media Airbus Innovation Days care a avut loc la Tolouse. Producătorul susține că scaunele mai subțiri și schimbări în layout-ul claselor de călătorie pot contribui la mărirea numărului de locuri la bord. Chiar și așa, confortul pasagerilor nu va avea de suferit, afirmă oficialii Airbus, care spun că o asemenea configurație ar aduce operatorului (linia aeriană) o reducere de 7% a costurilor/scaun.  

Noua configurație aduce 558 de locuri în trei clase standard de călătorie – First, Business, Economy – comparativ cu actualele versiuni A380, ce oferă 490 de locuri. Layout-ul propus de Airbus include 10 apartamente private la First Class și 84 fotolii la Business, clase situate pe puntea superioară. Cele mai multe locuri la Economy sunt pe puntea principală, dar noutatea o reprezintă apariției clasei Economy și pe puntea de sus, în spatele Business Class. Aici regăsim 10 scaune pe un rând (3-4-3), cu 81 cm spațiu între scaune și 47 cm lățimea acestora.

Christopher Emerson, Senior Vice-President Marketing în cadrul Airbus, merge și mai departe: “Putem trece dincolo de 558 de locuri dacă nu mai ai First Class în avion și alegi un layout cu două clase. Astfel se pot obține încă 5 rânduri la Economy, ceea ce ridică numărul total de locuri la 598.” Același oficial Airbus afirmă că 11 scaune pe un rând nu ar fi o problemă, dar recunoaște că nu multe companii ce operează cu A380 pun asta pe primul loc. A380 a fost proiectat pentru a deservi ceea ce Airbus numește “mega-orașele aviației”, aeroporturi cu peste 10.000 de pasageri pe curse lung-curier, internaționale, în fiecare zi. Astăzi vorbim despre 42 mega-orașe, dar se estimează că numărul loc va crește la 67 pe plan mondial (8 vor fi în regiunea Asia-Pacific) până în 2021.

alt

Leave a Reply