Industry

Airbus Helicopters şi IAR consolidează parteneriatul pentru H215M cu un acord pe 15 ani

Acordul a fost semnat astazi în prezența Președintelui francez Emmanuel Macron, aflat in tara noastra, și a Președintelui român Klaus Iohannis.

Airbus Helicopters și IAR, liderul industriei aerospațiale din România, au decis să extindă cooperarea lor exclusivă pentru elicopterul multirol H215M. Conform acestui acord general, IAR va deveni principalul contractor pentru H215M pentru orice comandă viitoare primită de la Ministerul Apărării din România pentru înlocuirea vechii flote. Semnat iniţial pe 5 ani, acordul a fost extins la 15 ani, ceea ce subliniază încă o dată angajamentul pe termen lung dintre Airbus Helicopters şi IAR de a contribui în comun la modernizarea flotei de elicoptere multirol a forțelor armate române.

Anunțul a avut loc în timpul vizitei oficiale a președintelui francez Emmanuel Macron la București și în prezența președintelui român Klaus Iohannis. “Suntem mândri că am extins acest acord ca rezultat al încrederii dintre IAR și Airbus Helicopters”, a declarat Neculai Banea, director general al IAR. “IAR a construit peste 360 de elicoptere sub licență Airbus Helicopters în ultimele decenii, ceea ce ne face încrezători în viitorul succes al H215M”, a completat aceasta.

Conform acordului, IAR va acționa drept contractant principal pentru toate comenzile viitoare de H215M care ar putea fi plasate de către Ministerul Apărării din România. De asemenea, acesta include și cooperarea dintre Airbus Helicopters și IAR privind producția, asamblarea, personalizarea, activitățile suport și de întreținere a elicopterelor H215M destinate forțelor armate române și exportul în cazul în care apar oportunități.

“Acest acord de 15 ani plasează IAR și Airbus Helicopters în cea mai bună poziție pentru a răspunde viitoarelor nevoi ale Forțelor Armate din România în contextul în care își doresc reînnoirea flotelor de elicoptere multirol medii și grele,” a declarat Olivier Michalon, senior vice president pentru Europa al Airbus Helicopters. “Obiectivul nostru de oferi plusvaloare clienților români prin punerea la dispoziție a celei mai complete linii de produse și servicii şi subliniază angajamentul ferm al companiei Airbus față de România. Fiecare unitate de business majoră de afaceri a Airbus contribuie direct la consolidarea bazei industriale europene de apărare. În prezent, Airbus asigură deja peste 5.000 de locuri de muncă directe și indirecte în România, prin diviziile sale, Helicopters și Defence and Space, Commercial Airplanes cu Premium Aerotec, precum și prin parteneri industriali cum ar fi Aerostar, Turbomecanica, Aeroteh, Aerofina etc., ceea ce face din Airbus Helicopters cel mai mare investitor din domeniul aerospațial din țară”, a adăugat Michalon.

Airbus Helicopters este prezentă în România de peste cincisprezece ani prin Airbus Helicopters România, o companie a cărei cifră de afaceri este realizată în proporție de 75% prin contracte de export. Fabrica Airbus Helicopters Industries, dezvoltată pe o suprafață de 10.000 m² la Brașov, a fost inaugurată în 2016 și va găzdui producția de elicoptere H215 în România.

Leave a Reply