Features

Aeroporturile din NY, noi căi de rulare

alt

Autoritățile americane vor să introducă căi de rulare (taxiway) mai rapide pe toate cele 3 aeroporturi importante din New York: JFK, LaGuardia și Newark Liberty.

Aproximativ o treime din toate zborurile din SUA zboară dinspre, către sau în zona metropolitană New York City. Întârzierile de aici se resimt în întreaga națiune, de la San Francisco până la Chicago sau Washington DC. În fiecare zi, aproape 4100 de zboruri trec la o distanță de 24 km de Statuia Libertății. Având în vedere că cele 3 aeroporturi mari din New York – JFK, LaGuardia și Newark Liberty – sunt apropiate, extinderea lor nu este o opțiune. Astfel că una dintre soluțiile propuse este reprezentată de căile de rulare “de mare viteză”.

Spre deosebire de căile de rulare normale, poziționate în unghiuri ascuțite pentru a forța avioanele să încetinească la ieșirea de pe pista de aterizare, noile căi de rulare descriu un arc de cerc mai larg, astfel că aeronavele pot rula mai repede. Acest lucru va duce și la mărirea ritmului decolărilor, din moment ce pista este degajată mai rapid. Potrivit experților, noile căi de rulare pot duce la câștigarea a 8 secunde/decolare sau aterizare. Având în vedere că aeroportul JFK are 600 de decolări și aterizări într-o zi, câștigul zilnic va fi de 80 de minute.

În prezent, aeroportul JFK are 6 căi de rulare rapide, altele 3 urmând să fie adăugate. LaGuardia dispune de 7 asemenea căi, în timp ce Newark Liberty are 4 și va primi încă două. Așa cum era de așteptat, construirea unei căi de rulare nu este deloc ieftină. Doar cele două noi căi de rulare rapide și reabilitarea pistelor de aterizare/decolare de la Newark Liberty vor costa circa 32 de milioane de dolari.

Leave a Reply