Industry

Aeroportul London City, vandut pentru 2 miliarde de lire sterline

Fondul de pensii canadian Ontario Teachers si investitorul Borealis au cumparat aeroportul londonez City (LCY), tranzitat anual de aproape 4 milioane de pasageri.

Alte parti care au licitat pentru London City – detinut pana acum de Global Infrastructure Partners, care mai detin aeroporturile Gatwick si Edinburgh – au fost compania de transport HNA (China) si inca un grup candian de firme. Pretul platit pentru London City, 2 miliarde de lire sterline, depaseste asteptarile si pretul de 1,5 miliarde lire sterline platit, in urma cu doi ani, de Manchester Airports Group pentru aeroportul Stansted, aeroport cu de 5 ori mai multi pasageri fata de London City. Referindu-se la pretul platit de canadieni, Willie Walsh, CEO-ul IAG, a afirmat ca acesta este “prostesc”.

In urma cu 10 ani, Global Infrastructure Partners au cumparat London City pentru aproape 700 de milioane lire sterline de la omul de afaceri irlandez Dermot Desmond, care l-a cumparat in 1995 pentru doar 23,5 milioane lire sterline. Planul de extindere London City, in valoare de 200 milioane lire sterline, a fost blocat de primarul Londrei, Boris Johnson. Acest plan presupunea dublarea traficului de pasageri pana in 2030, respectiv extinderea terminalului si a suprafetei aeroportului – masuri ce ar fi adus +50% zboruri. Conducerea London City a atacat decizia primarului Londrei.

Leave a Reply