Industry

Accident BN-2: mărturia unui supraviețuitor și un prim raport Romatsa

By 21-01-2014 September 8th, 2014 No Comments
alt

Doctorul Radu Zamfir, chirurg la Spitalul Fundeni din București, s-a aflat la bordul BN-2-ului prăbușit în Apuseni. Astăzi, el a făcut primele declarații într-o conferință de presă. Aeronews.ro vă prezintă și raportul Romatsa cu privire la cronologia evenimentelor de ieri.

“Totul a decurs normal până la trecerea munților, când a apărut ceața. Avionul a givrat, am început să pierdem altitudine, am pierdut un motor și apoi am văzut brazii. Nu știam cât de jos eram pentru că nu vedeam nimic din cauza ceții. A urmat impactul, după care ne-am trezit pe jos, eu am văzut carburant țâșnind din aripă.” Acestea au fost primele cuvinte pe care doctorul Radu Zamfir le-a spus jurnaliștilor în cadrul conferinței de presă astăzi, 21 ianuarie, la ora 15:35 la Spitalul Fundeni. Zamfir afirmă că purta costum de motociclist (venise la aeroport, în București, cu motocicleta) și că, fără îndoială, asta a limitat riscul de intrare în șoc hipotermic după prăbușire. “Voi spuneți că au trecut 6 ore până au venit salvatorii, mie mi s-a părut o jumătate de oră”, a declarat la conferința de presă doctorul Zamfir.

Tot Radu Zamfir a fost cel care a sunat la 112 pentru a raporta impactul și a transmite coordonatele locului în care se aflau, doctorul având un smartphone. Chirurgul de la Fundeni a declarat că Adrian Iovan era conștient după momentul impactului, fiind prins între fiarele avionului. A încercat să-l scoată, dar nu a reușit. După circa 15-20 minute (estimările doctorului Zamfir), Iovan a devenit inconștient. Tânăra de 23 de ani, Aurelia Ion, a doua persoană decedată în urma prăbușirii, nu părea să fie conștientă după impact, timp în care Radu Zamfir a încercat să o resusciteze. Din păcate, fără succes. Adrian Iovan a murit in urma unui soc traumatic combinat cu unul hipotermic, in timp ce Aurelia Ion a decedat dupa un soc hipotermic si tulburari de respiratie.

Romatsa a publicat astăzi un raport cu privire la cronologia evenimentelor de ieri, 20 ianuarie. Click aici pentru a asculta discutiile dintre Adrian Iovan si turnul de control din Sibiu.

alt

Leave a Reply