Industry

9 decenii de la primul zbor transcontinental

alt

Pe 12 noiembrie s-au aniversat 90 de ani de la primul zbor internațional transcontinental de pasageri din istorie realizat de Compania Franco-Română de Navigație Aeriană.

Zborul comercial a decolat pe 12 noiembrie 1922 din Paris și a urmat traseul Strasbourg-Praga-Varșovia-Viena-Budapesta-București (Băneasa) aterizând la Istanbul. Cursa, operată de Compania Franco-Română de Navigație Aeriană, a acoperit 3144 km, distanța dintre Paris și București fiind parcursă în 24 de ore. Aniversarea celor 90 de ani a fost marcată printr-o conferință de presă desfășurată la Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu București Băneasa, conferință la care au participat și au luat cuvântul: Philippe Gustin – Ambasadorul Franței în România, Alexandru Dobrescu – Country Manager Air France-KLM România, Valentin Iordache – Director de Comunicare Compania Națională Aeroporturi București și Dragoș Munteanu din partea TAROM.

alt

alt

Compania Franco-Română de Navigație Aeriană a luat fiinţă pe 23 aprilie 1920 și a fost prima companie mondială de transport aerian transcontinental de pasageri, mărfuri și poștă. Compania a angajat ași ai Primului Război Mondial, avioanele utilizate fiind fabricate de compania franceză Potez. O altă premieră aviatică a acestei companii a fost și primul zbor internațional regulat de pasageri pe timp de noapte, efectuat între Belgrad și București Băneasa pe 10 septembrie 1923. Cu ocazia conferinței de presă participanții au admirat și monumentul din fața aeroportului, dedicat marcării celor 90 de ani. În 2012, Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu București Băneasa a împlinit 100 de ani de la înființare.

alt

alt

Leave a Reply