Features

107 ani de la zborul lui Traian Vuia

alt

Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, Traian Vuia realiza primul zbor din Europa efectuat cu un aparat mai greu decât aerul controlat exclusiv prin mijloace proprii de bord.

Aparatul respectiv, Vuia I, a accelerat 50 de metri și apoi s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, unde a planat pe o distanță de 12 metri înainte ca elicea să se oprească și aparatul să revină la sol. Martorii performanței au fost mecanicul lui Traian Vuia și doi prieteni. Luat de vânt, aparatul s-a lovit de un copac și a fost avariat. Referindu-se la Vuia I, istoricul britanic de aviație Charles Harvard Gibbs-Smith l-a descris ca fiind “primul monoplanor ce poate transporta persoane într-o configurație modernă”.

Reușita pionierului român al aviației nu a rămas neobservată, numeroase ziare și publicații din Franța, Marea Britanie și Statele Unite scriind despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, aparat prevăzut cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare. Toate articolele scrise pe marginea zborului efectuat de Traian Vuia au evidențiat faptul că românul a reușit să decoleze de pe o suprafață plană doar cu mijloace proprii, “fără ajutor extern” (pantă, cale ferată, catapultă).

alt

Leave a Reply