Uncategorized

Zborul Asiana 214: transcrierea convorbirilor din cockpit + o noua filmare

alt

Aeronews.ro vă prezintă transcrierea convorbirilor din cockpit, zborul Asiana 214 prăbușit la San Francisco pe 6 iulie 2013, si o noua filmare de la locul impactului. Înregistrarea CVR sprijină vocile care spun că accidentul s-a produs din cauza unor erori de pilotaj.

Nota: Raportul final NTSB cu privire la zborul Asiana 214 va fi emis până la sfârșitul acestui an.

Înregistrarea oferită de NTSB începe la ora locală 09:22 (Pacific Day Time), când aeronava se afla în regim de croazieră. 12 minute mai târziu, la 09:34, piloții au remarcat că panta de aterizare nu este disponibilă și au discutat elemente operaționale de rutină legate de zbor, approach și aterizare. La 6 minute după ora 09:55, piloții au discutat despre primirea vectorilor radar pentru un approach vizual. La 10:33, piloții zborului Asiana 214 au raportat că se află la FL390 (11,88 km), iar la 10:40 au primit permisiunea din partea turnului de control de a începe coborârea prin punctul Golden Gate 6 via Point Reyes. Înregistrarea se oprește la 11:28, după impactul cu digul de protecție dinaintea pistei 28L, răsucirea avionului în aer și oprirea completă a aeronavei în afara pistei.

Vă reamintim că cel mai experimentat pilot pe Boeing 777 dintre cei aflați în cockpit avea la activ 3200 ore de zbor pe “triple seven”, în timp ce “novicele” acumulase mai puțin de 45 ore de zbor. Pe approach-ul final, de 24 km, viteza Boeing-ului 777-200ER era de 210 noduri pe măsură ce avionul cobora cu autopilotul și FLCH (flight-level change) cuplate. Altitudinea de coborâre fusese fixată la 548 de metri. Avionul se afla sus pe approach-ul final și trecerea în modul “viteză verticală” nu a remediat situația. Viteza de approach (avută în momentul impactului cu digul) a fost calculată la 137 de noduri.

alt

Pe finala de 8 km, altitudinea a fost resetată la 914 metri în cazul unui go-around. Când mai aveau 3,5 km până la pistă și zburau la 487 metri altitudine, FLCH a fost din nou activat, fapt care a schimbat modul autothrottle. Trebuie precizat că Boeing nu recomandă utilizarea FLCH pe approach-ul final. Cu FLCH activat, pilotul automat a încercat să urce avionul la 914 metri. Pilotul aflat la comenzi a reacționat prin poziționarea manetei thrust în poziția “idle”, deconectând totodată și pilotul automat. Drept urmare, autothrottle-urile au trecut în modul “hold”, în poziția “idle”. La 2,25 km de pistă și 152 metri deasupra apei, Boeing-ul 777 continua să coboare. În acel moment, pilotul aflat pe scaunul din stânga (comandantul) a încercat să oprească coborârea și să revină la panta vizuală indicată de PAPI.

Viteza aeronavei a continuat să scadă, ajungând acum la un alarmant 120 de noduri, deși nici unul dintre piloți n-a remarcat asta. Cu 11 secunde înainte de impact, o alertă de viteză redusă s-a auzit în cockpit. Cu 8 secunde înainte de impactul cu digul și 30 de metri deasupra apei, piloții au împins accelerația la maxim pentru a începe procedura de go-around. Patru secunde mai târziu, manșa a început să vibreze, semn că avionul a ajuns într-o poziție critică, iar cineva din cockpit a cerut go-around. Era prea târziu însă, trenul principal de aterizare și partea din spate a fuselajului lovind deja digul de protecție. Cea mai mică viteză înregistrată de Boeing-ul 777 a fost 103 noduri, cu 34 de noduri sub cea normală și sigură pentru asemenea situații.

Click aici pentru PDF-ul cu transcrierea convorbirilor din cockpit.

UPDATE: Postul american de televiziune CBS News a obtinut un nou film legat de zborul Asiana Airlines 214 prabusit la San Francisco (SFO) pe 6 iulie 2013. In imagini o vedem pe chinezoaica Ye Meng Yuan, care a supravietuit impactului avionului cu solul si nu era acoperita cu spuma in timp ce zacea la pamant, in afara aeronavei – asa cum au declarat initial echipele de salvare. Tanara a murit ulterior, fiind calcata de masinile pompierilor sositi la fata locului.

http://www.youtube.com/watch?v=Q5oCnZbNPtY

Leave a Reply