
Tribunalul Ilfov a dispus decizia executorie de reangajare de către Wizz Air a lui Mircea Constantin, concediat abuziv la finalul anului 2014, susţinând că actul de încetare a contractului individual de muncă este “netemeinic şi nelegal”.
Povestea este cunoscuta, dar o reluam pe scurt. La sfarsitul anului trecut, după notificarea companiei Wizz Air cu privire la existenţa unui sindicat (Aerolimit Professional), Mircea Constantin – liderul sindicatului – a fost concediat disciplinar. Alti 19 insotitori de bord Wizz Air care au avut legatura cu sindicatul au fost concediati pe 5 decembrie, cu cateva saptamani inaintea Sarbatorilor de iarna. Intr-un comunicat trimis pe 12 decembrie, operatorul low-cost a invocat motive comerciale pentru aceste concedieri, mai precis retragerea unei aeronave de la baza din Bucuresti. “Relocarea recentă a capacităţii, prin mutarea unei aeronave Wizz Air de la baza din Bucureşti către alte pieţe, reprezintă un răspuns la cererea pieţei şi permite companiei să ofere în continuare clienţilor săi cele mai mici tarife. Reducerea de personal rezultată în mod inevitabil a fost regretabilă, însă în conformitate totală cu legislaţia relevantă a muncii.”
Pe 19 martie, Tribunalul Ilfov a considerat insa ca desfacerea contractului individual de munca al lui Mircea a fost nelegala. Potrivit sentinţei, Wizz Air este obligată să plătească reclamantului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate precum şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat dacă nu ar fi fost concediat, de la data concedierii şi până la data reintegrării efective. Ca urmare a concedierii ilegale a angajatului, Wizz Air trebuie să îi plătească şi dobânda legală corespunzătoare sumelor datorate de la data desfacerii contractului de muncă şi până la plata efectivă a acestor drepturi. În plus, compania Wizz Air este obligată la plata către reclamant a sumei de 1.000 lei cu titlu de daune morale.
Este de asteptat ca si ceilalti 19 fosti institori de bord Wizz Air sa primeasca aceeasi decizie din partea Instantei. Cazul lui Mircea a fost sustinut de avocatul Costel Gâlcă, cel care se va ocupa si de procesele celorlalţi insotitori de bord. Sindicatul Aerolimit Professional reprezintă personalul navigant al companiei Wizz Air Ungaria, constituit legal şi afiliat la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Aeroporturi, membră a CNS „Cartel ALFA”. Foto main.