Pe 7 august 1955, Alvin “Tex” Johnston – Chief Test Pilot al companiei Boeing – a efectuat doua tonouri cu un prototip Boeing 707.
144 de milioane de dolari (in banii de astazi) sau 16 milioane de dolari pe acele vremuri. Atat a costat prototipul Boeing 707 cu care Alvin a efectuat cele doua tonouri. Altfel spus, aproape tot profitul facut de Boeing dupa al Doilea Razboi Mondial. S-a intamplat la Seattle pe 7 august 1955, cand in oras avea loc reuniunea anuala IATA. La aceasta demonstratie neasteptata au asistat atat presedintii companiilor aeriene membre IATA, cat si Bill Allen, presedintele de atunci Boeing, care habar nu avea ce urma sa faca Alvin. Pe langa acestia, manevra a fost vazuta de aproape 250.000 de persoane care venisera la Lake Washington pentru cursele pe apa Gold Cup.
In loc sa faca doar o trecere normala, “Tex” Johnston a efectuat un tonou, prototipul 707 zburand in acel moment cu 790 km/h. Nu s-a multumit cu unul, asa ca a repetat figura, spre disperarea CEO-ului Boeing care a urmarit demonstratia de la bordul unui iaht inchiriat, alaturi de alte nume grele din industrie. Dupa cele doua tonouri, Allen i-a cerut lui Larry Bell, presedintele Bell Aircraft, niste pastile de inima: “Da-mi repede o pastila. Am nevoie de ea mai mult decat tine!” Revenind in cockpit, Alvin l-a informat pe Jim Gannett, copilotul sau, despre manevra de-abia dupa ce au decolat.
Culmea, in presa locala nimeni nu a vorbit despre tonourile respective. Si asta pentru ca cei mai multi ziaristi de sport erau interesati de cursele de pe lac, nu de evolutia Boeing-ului 707. Sper bucuria noastra, un pasionat de aviatie a filmat momentul. Exista si o fotografie (imaginea color) facuta de inginerul de zbor aflat la bord, Bel Whitehead, in care vedem avionul cu susul in jos zburand deasupra orasului Seattle.
Potrivit unor surse, CEO-ul Boeing s-a gandit sa-l concedieze pe Johnston. In dimineata urmatoare, Allen l-a chemat el in birou, unde se aflau si alti oficiali. “Ce ai crezut ca faci ieri?”, a intrebat – evident iritat – Allen. “Vindeam avionul”, a raspuns Tex, care a adaugat: “Manevra a fost sigura. Daca este efectuata la 1G, avionul nu realizeaza ca se afla cu susul in jos. Stie doar despre incarcarile negative si pozitive si variatiile aparute in acceleratie. Tonoul este o manevra de 1G.” CEO-ul Boeing l-a ascultat si i-a raspuns: “Tu stii asta. Acum stim si noi, dar sa nu se mai repete!”
La o luna de la “cascadorie”, Pan Am a comandat 20 de Boeing-uri 707. In perioada cat a fost produs (1958-1994), 707 s-a vandut in 1010 unitati. Totodata, 707 avea sa devina si prima aeronava prezidentiala – Air Force One. Fara indoiala, Boeing 707 ramane unul dintre cele mai importante 10 avioane din istorie (a facut parte si din flota TAROM).