Features

VIDEO / Terapie virtuala pentru a scapa de frica de zbor

In premiera pentru Romania, cei carora le este frica sa calatoreasca cu avionul (aerofobie) pot scapa de aceasta teama cu ajutorul unei terapii virtuale, metoda pe care Aeronews.ro o recomanda.

ID Therapy Bespoke Treatment Center este primul centru de terapie personalizata din Romania si aduce un mix unic de abordari, atat la nivel individual, cat si corporate. Nadia Gorduza, fondatoarea ID Therapy Bespoke Treatment Center, afirma: “Conceptul Bespoke este foarte cunoscut si tot mai des utilizat atat in medicina, cat si in well-being in SUA si Marea Britanie. Am conceput ID Therapy plecand de la o intrebare care mi-a staruit ceva timp in minte: ce-ar fi daca o persoana, oricine ar fi aceasta, cu povestea ei de viata, cu provocarile sale de orice natura, cu probleme de sanatate fizica sau psihica, ar putea veni intr-un loc unde sa beneficieze de o psiho-diagnoza complexa si de unde sa plece cu o solutie eficienta, bazata pe cercetari stiintifice, adaptata pentru nevoia sa?”

option21

In ce consta terapia virtuala pentru a scapa de aerofobie (frica de zbor)?

10-25% din populatia lumii sufera de fobia de zbor, iar 20% folosesc alcool sau sedative pentru a putea zbura. In Romania, una din 6 persoane sufera de aceasta afectiune. Creierul percepe frica imaginara sau reala in acelasi mod. Asadar, in prezenta sau in anticiparea zborului, pacientul declanseaza starea anxioasa, care poate ajunge chiar la atac de panica. Consecinta? Pacientul ajunge sa evite zborul. Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului care sufera de diverse fobii un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.

Persoana care trece printr-o terapie virtuala isi intalneste obiectul fobiei intr-o lume virtuala care simuleaza realist situatia generatoare de anxietate. Pacientul utilizeaza ochelari de proiectie 3D dotati cu senzori de monitorizare a miscarilor corpului care sunt conectati la un calculator. Se simte ca si cum ar fi “acolo”, insa este ajutat si asistat de medic prin intrebari specifice sa-si invinga treptat fobia. In ceea ce priveste frica de zbor, motivul pentru care persoana evita sa calatoreasca cu avionul este gradul mare de anxietate. Oamenilor le este frica sa zboare, isi alimenteaza uneori gandurile cu imagini catastrofice care ii sperie si astfel fac atac de panica.

idtherapy-foto-selectate-fara-watermark-high-res-15

Ce etape ale zborului pot fi recreate virtual?

In expunerea la mediul virtual, medicul controleaza factorii care provoaca fobia, ceea ce ii permite sa expuna pacientul gradual la toate etapele zborului: check-in, asezarea in scaun, pornirea motoarelor, decolare, zbor, aterizare, fulgere si turbulente – toate acestea intr-o maniera terapeutica controlata si in ritmul sau propriu. In viata reala, decolarea are loc o singura data, insa in terapia virtuala poate avea loc ori de cate ori pacientul are nevoie pana se simte confortabil si ii scade anxietatea.

Pacientul este asezat “in avion” pe scaun si poate vedea majoritatea activitatilor care se produc inainte de decolare si in timpul decolarii. Se poate uita pe fereastra, poate auzi zgomotul produs de motoare la decolare si poate experimenta atat cat isi poate permite un zbor prin imaginile vazute pe fereastra avionului. Toate acestea se fac pas cu pas si pacientului i se permite sa stea cat are nevoie pana cand iese din starea de anxietate si devine confortabil sa treaca la urmatoarea etapa de zbor. De asemenea, pacientii sunt invatati tehnici de relaxare, de respiratie, de oprire a gandurilor obsesive si de restructurarea cognitiva. Drept urmare, pacientul se simte in siguranta, iar expunerea treptata la stimul il “obisnuieste” si ii scade in timp anxietatea de zbor. Statisticile arata ca 70% din pacientii care fac terapie virtuala se vindeca de aerofobie.

Cat costa si cat dureaza sesiunile de terapie virtuala?

O sedinta de terapie prin expunere virtuala dureaza intre 40-50 de minute (depinde de gradul de anxietate a pacientului) si costa 200 lei. In medie este nevoie de 8-10 sedinte de terapie virtuala, una-doua pe saptamana, in functie de disponibilitatea pacientului, dar si a medicului. In Statele Unite, sesiunea de evaluare costa 200 USD.

idtherapy-foto-selectate-fara-watermark-high-res-1

Ce spun altii despre terapia virtuala pentru combaterea aerofobiei?

“Desi obisnuiam sa calatoresc cu avionul foarte mult pentru intalnirile de business pe care le aveam, la ultimul zbor european, ca urmare faptului ca am zburat pe vreme rea cu furtuna si fulgere, am facut atac de panica. De atunci nu m-am mai urcat in avion. Am inceput terapia virtuala in urma cu doua luni si marturisesc ca de la un nivel de anxietate de 10 am ajuns la 0. Am avut curajul sa plec la Paris saptamana trecuta si zborul a fost excelent.” Mihai Popa, 35 ani, antreprenor

“Firma la care lucrez are proiecte in toata tara si ma ocup de implementarea si supervizarea lor. Calatoresc, in medie, de 2-3 ori /saptamana. In decembrie 2015 am prins o zi cu viscol si fara vizibilitate. Au aparut turbulentele si o doamna de langa mine a inceput sa tipe ca vom muri. Desi nu ma stiam cu aerofobie, in acel moment am facut atac de panica. La simplul anunt “Puneti-va centurile de siguranta!” am inceput sa am palpitatii, m-au trecut transpiratii reci si imi tremura tot corpul. Am incercat apoi medicatie anxiolitica, alcool si tot nu am mai reusit sa mai zbor. Fac atac de panica inca de la imbarcare si cer sa fiu scoasa din aeroport. Am inceput terapia virtuala in ianuarie si acum doua saptamani am facut primul zbor cu avionul. Am aterizat cu bine, fara sa fiu agitata si fara sa fac atac de panica.” Cristiana Ionescu, 28 ani, Project Manager.

“Obisnuiam sa calatoresc foarte mult transoceanic, cam o data la 1,5 luni. Mergeam in Statele Unite pentru Black Friday, in Kenya sa fac safari sau in Martinique pentru a petrece Revelionul. La ultimul zbor din Martinique am facut primul atac de panica din viata mea. Era un zbor lung. Am reusit, cu greu, sa ma calmez dupa 20 minute, dar am mai facut inca doua atacuri de panica pana la aterizare. A fost cea mai cumplita experienta din viata mea! Nu imi pot imagina viata fara calatorii. Asa am ajuns sa citesc despre terapie virtuala pe site-urile de specialitate din SUA si am fost foarte bucuroasa sa aflu ca este disponibila si in Romania. Dupa doar 8 sedinte pot spune ca abia astept sa urc iar in avion si sa zbor cu sotul meu in Maldive pentru aniversarea casatoriei!” Ioana Leonte, 30 ani, pasionata de calatorii.

nadia-gorduza-web-res-3

Cateva cuvinte despre Nadia Gorduza

“Sunt medic si psihoterapeut cu o bogata experienta in domeniul managementului medical, iar credo-ul meu este acela de a oferi diagnoza individuala si terapie personalizata in situatii umane particulare, irepetabile. Pentru ca suntem unici prin complexitate, solutia vine din impletirea celor mai inovatoare tehnologii medicale cu protocoale terapeutice. Consider ca fiecare dintre noi este o entitate diferita si are nevoie de o abordare integrata “psyche and soma” pentru a trai functional, iar abordarea unei singure laturi are consecinte negative pe termen lung asupra intregului.

Sunt certificata ca psihoterapeut la nivel national si international, avand un master clinic in Psihoterapie Scurta Strategica la “School of Management Research and Clinical Institute, Arezzo Italy”. Acest tip de abordare a dovedit rezultate rapide in peste 90% din cazuri pe patologii ca anxietatea, fobiile, atacul de panica si produce deblocari rapide la persoanele al caror echilbru este precar ca urmare a stresului, fenomenului de burnout sau pur si simplu sunt la un moment de rascruce decizional si au nevoie de un declic pentru a lua decizia potrivita.

Mi-am facut specializarea in terapii virtuale la VBI-Virtually Better Inc, Atlanta, USA, primul centru din lume dezvoltat in 1996 de psihologul Barbara Rothbau (Emory University) pe terapie de expunere la realitate virtuala pentru tratamentul pacientilor cu tulburare de anxietate, adictii, fobii specifice (cum ar fi frica de avion, inaltime, furtuna, vorbitul in public) si pentru cei cu tulburare de stres posttraumatic.”

www.idtherapy.ro, www.facebook.com/idtherapy, office@idtherapy.ro

Foto: material Observator TV + ID Therapy Bespoke Treatment Center.

https://youtu.be/nuH8idPhN5o

Leave a Reply