Industry

VIDEO / Star Alliance la 20 de ani si planurile pentru urmatorii 10

Pe 14 mai, Aeronews a participat la Frankfurt la aniversarea a 20 de ani de Star Alliance, eveniment care a coincis cu primul Chief Executive Board (CEB) Meeting din acest an.

Frankfurt, 14 mai 1997. Lufthansa, Air Canada, Scandinavian Airlines, United si Thai Airways fondau prima alianta de companii aeriene din lume, uimind industria de profil. Astazi, Star Alliance este cea mai mare alianta din lume, numarand 28 de membri. Acestia ofera 18.400 plecari zilnice de pe 1300 de aeroporturi din 191 de tari, aproape 700 de milioane de pasageri calatorind anual cu operatorii Star Alliance.

Potrivit lui Jeffrey Goh, CEO-ul Star Alliance, scopul principal nu mai este extinderea aliantei, ci oferirea unei experiente placute celor peste 14 milioane de pasageri care fac transferul intre operatorii Star Alliance pe parcursul calatoriei. “In urmatorii 10 ani, tehnologiile digitale vor sta la baza strategiei noastre. Nu vom aduce in alianta alte companii doar de dragul cifrelor, ci doar daca acele companii aduc valoare adaugata!” O alta premiera introdusa de Star Alliance: daca pasagerii uita sa-si treaca milele in cont, le pot cere online, prin propriul program Frequent Flyer, chiar daca milele au fost acumulate pe zborurile altui operator membru Star Alliance.

“The Baggage Hub”, cel mai recent proiect IT Star Alliance, a fost implementat la sfarsitul lui 2016. Sistemul faciliteaza transferul mesajelor legate de bagaje intre operatorii Star Alliance, serviciile de handling de la sol si sistemele care se ocupa cu transferul bagajelor. Astazi, 5 milioane de mesaje legate de bagaje sunt procesate, in medie, zilnic. Sistemul le permite companiilor aeriene sa coordoneze mai bine operatiunile legate de bagaje si sa-si informeze pasagerii cu privire la situatia bagajelor pe durata calatoriei.

Folosind hub-ul IT existent, Star Alliance a introdus o optiune prin care permite angajatilor din linia intai sa-i asiste pe pasageri in cazul unor neregularitati. Spre exemplu: daca zborul feeder este intarziat, informatiile legate de cartea de imbarcare pentru zborul de conexiune pot fi accesate de catre compania care opereaza zborul feeder, asigurand astfel un proces de rebooking mai rapid si mai simplu. Pana acum, asemenea modificari necesitau uneori asistenta din partea celeilalte companii aeriene.

Cu ocazia evenimentului de la Frankfurt ne-am reintalnit cu CEO-ul Air Canada, Calin Rovinescu (a patra oara in ultimii ani), dar si cu CEO-ul LOT Polish Airlines alaturi de care am calatorit pe zborul inaugural spre Los Angeles, pe 3 aprilie. Am facut un interviu si cu CEO-ul TAP Portugal, Fernando Pinto, interviu pe care il veti putea citi in zilele urmatoare. Intre strangeri de mana si schimburi de impresii cu oficialii prezenti la Frankfurt, am intrebat si cateva insotitoare de bord ce reprezinta aviatia pentru ele, pe langa faptul de a fi un job. Iata ce ne-au declarat:

Merylin Vrettou, cabin crew Aegean Airlines in ultimii 4 ani – “Aviatia este o modalitate de a te exprima, de a calatori acolo unde iti doresti, o modalitate de a te regasi. O sansa extraordinara de a descoperi locuri si culturi noi, dar si persoane interesante, fie ca vorbim despre pasageri sau despre cei cu care interactionezi la locul de munca. Daca nu as mai lucra ca insotitor de bord, as face tot ceva legat de aviatie. Pilot, de exemplu.”

Sheila Hefti, cabin crew si Service Director Air Canada – “Pentru mine, aviatia un mod de viata. Ma inspira foarte mult si m-a invatat lucruri noi gratie situatiilor prin care am trecut ca insotitor de bord. Sunt alaturi de Air Canada de 13 ani. Am inceput sa lucrez in aviatie cand aveam 20 de ani si acest domeniu mi-a permis sa vad numeroase destinatii de pe glob. Mai mult, aviatia este o trasatura de familie: sora mea este Purser si Service Director la Air Canada de 21 de ani, fratele meu este inginer de simulatoare de aviatie, cele pe care si Air Canada le foloseste. Momentan nu ma vad facand altceva, imi place flexibilitatea pe care actualul job mi-o ofera.”

Aynadis Debebe, cabin crew Ethiopian Airlines (in alb si verde) – “Aviatia poate fi privita ca o legatura intre culturi, dar si ca arta de a servi pasagerii, de a-i face fericiti. Aviatia poate stabili conexiuni nu numai intre persoane sau locuri, ci si la nivel politic. Daca nu as fi insotitor de bord – asa cum am fost in ultimii 8 ani la Ethiopian Airlines, as face tot ceva legat de aviatie. Customer Service, probabil. Momentan insa, actualul job mi se potriveste perfect!”

Monika Gutowska, cabin crew LOT Polish Airlines – “Multumita aviatiei cunosti culturi noi si descoperi locuri fascinante, lucruri pe care le fac de acum 2 ani, de cand am inceput sa lucrez pentru LOT ca insotitor de bord. Pentru mine, un job la birou este prea plictisitor, nu se compara sub nici o forma cu ceea ce fac acum. Imi place sa fiu tot timpul in miscare, sa nu am zile care seamana intre ele. Daca ar fi sa fac altceva, tot in aviatie as lucra.”

Katarina Jankovic, cabin crew Lufthansa – “De indata ce te-ai indragostit de aviatie, nu mai ai scapare. Va ramane in inima ta pentru totdeauna, indiferent daca vei mai lucra in acest domeniu sau nu. Pentru mine, aviatia reprezinta un mod de a cunoaste lumea, de a intra in contact cu culturi fascinante, de a interactiona cu oameni noi. Panoramele pe care le ai in fiecare zi la birou acolo sus, deasupra norilor, sunt pur si simplu fascinante!”

Nay Chardonnay, cabin crew Thai Airways – “Nu as putea trai fara ceea ce fac acum. De fiecare data cand ma duc la zbor ma duc cu placere stiind ca voi descoperi destinatii magice si voi avea ocazia sa le prezint pasagerilor din afara Thailandei cultura noastra, invitandu-i sa ne viziteze cat mai des. Aviatia ma relaxeaza, ma face sa zambesc, ma ajuta sa ma dezvolt din multe puncte de vedere.”

Happy birthday, Star Alliance! Fly even higher! Foto: Teodor Stefan, Star Alliance.

CONCURS / Castiga un milion de mile cu Star Alliance.

https://youtu.be/RNwILoq1oKM

https://youtu.be/NMkp6EvtVbY

 

Leave a Reply