Conform intelegerii, Airbus va detine 50,01% din CSeries Aircraft Limited Partnership. Fuziunea ar trebui sa fie completata pana in a doua jumatate a lui 2018.
Bombardier va detine 31%, in timp ce Investissement Québec va avea 19%. Anuntul legat de parteneriat nu le-a picat deloc bine celor de la Boeing, care au raspuns imediat pe Twitter intr-o maniera caracterizata de unii “a la Trump”. Asa cum stiti, in urma deciziei Delta de a cumpara 75 de unitati C-Series, Boeing i-a acuzat pe cei de la Bombardier ca au venit cu preturi de dumping. In urma plangerii depuse de Boeing, autoritatile americane au instituit o taxa de import de 300% pentru fiecare C-Series ce urmeaza sa intre in flota Delta. Chiar si asa, operatorul SkyTeam a declarat ca nu va plati aceasta taxa si ca de-abia asteapta sa introduca C-Series in flota.
Revenind la parteneriatul cu Airbus, Bombardier pierde controlul asupra programului C-Series, dezvoltat la un cost de 6 miliarde de dolari, insa castiga un partener de calibru si acces la o retea mai buna de vanzare. Tom Enders, CEO-ul Airbus, a spus ca exemplarele C-Series pentru operatorii americani vor fi asamblate la uzina Airbus din Alabama, pe o a doua linie de productie ce va fi construita, evitand astfel taxele de import de 300%. CS100 si CS300 (110-150 de locuri), nu au mai fost comandate de nici un operator in ultimele 18 luni. In prezent, doar Swiss (clientul de lansare pentru CS100) si airBaltic (clientul de lansare pentru CS300) au asemenea aeronave in serviciul comercial. Recent a fost vopsit si primul CS300 Korean Air, al treilea operator de C-Series la nivel mondial.