Industry

VIDEO / Concorde si 10 detalii interesante

By 19-09-2015 February 7th, 2016 No Comments

Cel mai cunoscut supersonic de pasageri din toate timpurile ar putea decola din nou in 2019 pentru zboruri charter. Pana atunci, iata cateva detalii interesante.

1. La un moment dat, “e”-ul din Concorde a fost subiect de disputa. Prim-Ministrul Marii Britanii, Harold Macmillan, s-a certat cu Charles de Gaulle si a scos “e”-ul final pentru a-i face in ciuda. In 1967, Tony Benn, Ministrul britanic la Tehnologiei, l-a adaugat din nou, afirmand ca acel “e” inseamna Excelenta, England, Europa si Entente Cordiale (acorduri intre Anglia si Franta semnate in 1904). Cum si scotienii erau implicati in proiectul Concorde (acolo era produs “nasul” avionului), Benn a adaugat ca “e”-ul respectiv semnifica si Ecosse (Scotland).

2. In total, 20 de Concorde-uri au fost construite, insa numai 14 au operat zboruri de linie: 7 pentru Air France si 7 pentru British Airways. Al doilea avion supersonic de pasageri din istorie a fost Tupolev Tu-144 (supranumit si “Concordski”), dar acesta a zburat cu pasageri la bord doar in intervalul noiembrie 1977 – iunie 1978.

3. Cel mai scurt zbor comercial operat cu Concorde a avut loc pe 7 februarie 1996, cand ruta New York – Londra a fost parcursa in doua ore, 52 de minute si 59 de secunde. Acum, exemplarul G-BOAD poate fi admirat la Intrepid Sea, Air & Space Museum, New York. Supersonicul era atat de rapid cand zbura spre Vest incat ajungea uneori la destinatie inainte sa decoleze (vezi diferenta de fus orar). Evident, operatorii au profitat de acest detaliu in campaniile promotionale. British Airways, de exemplu, a folosit sloganul “Aterizati inainte sa decolati”.

4. La viteze mici, consuma o cantitate mare de carburant. Putea “inghiti” chiar si doua tone de kerosen doar ruland spre pista de decolare. Concorde avea nevoie de 25.629 de litri de combustibil / ora. Comparativ, un Boeing 787 Dreamliner poate ajunge de la Londra la New York si incepe calatoria inapoi cu carburantul din rezervoare, in timp ce aceeasi cantitate i-ar fi ajuns Concorde-ului doar pentru LHR-JFK. Cand zbura insa cu Mach 2, era cel mai eficient avion de pasageri construit vreodata.

5. In zbor, lungimea fuzelajului crestea cu 15-25 cm din cauza caldurii intense ce rezulta in urma frecarii cu aerul.

6. Concorde nu doar ca zbura mai repede decat oricare alt avion de pasageri, ci si mai sus. Zborurile aveau loc, de regula, la o altitudine de 15-16,7 km, cu toate ca supersonicul putea urca pana la 18,2 km. Desi Concorde nu oferea sistem de divertisment la bord, pasagerii aveau ce vedea: curbura Pamantului. Totodata, la aceste altitudini turbulentele erau rare, astfel ca sampania din pahare nu risca sa se verse.

7. In 1974, Concorde 02 a zburat de la Boston spre Paris “intrecandu-se” cu un 747 Air France ce opera ruta Paris – Boston. Supersonicul a decolat din Boston la aceeasi ora la care jumbo jet-ul a plecat din Paris. A aterizat in capitala Frantei, a stat 68 de minute la sol si a revenit la Boston, aterizand cu 11 minute inaintea Boeing-ului 747.

8. In 1985, Concorde-ul British Airways (G-BOAC) a stabilit recordul mondial de viteza pentru un avion de pasageri zburand cu 2395 km/h (1488 mph).

9. Construit in Franta, Concorde 001 a efectuat primul zbor-test pe 2 martie 1969, in timp ce Concorde 002 (fabricat in Marea Britanie) a zburat prima data pe 9 aprilie 1969. Primele zboruri comerciale au avut loc pe 21 ianuarie 1976: Paris – Rio de Janeiro (Air France), respectiv Londra Heathrow – Bahrain (British Airways). Zborurile BA operate cu Concorde intre Londra si New York aveau numerele BA001, BA002, BA003 si BA004.

10. Livery-ul special “Pepsi” a fost aplicat pe un Concorde Air France (F-BTSD), care a zburat cu acest look in 1996. Din cauza caldurii excesive in zbor, vopseaua folosita a avut nevoie de aprobari speciale din partea producatorului si a autoritatilor din aviatie. Pentru “imbracarea” avionului in cel mai rapid panou publicitar Pepsi de pana acum a fost nevoie de 197 de litri de vopsea.

VIDEO / Concorde Air France la Kathmandu, Nepal.
VIDEO / Semnati petitia “Bring back Concorde”.
EPIC / Concorde Air France a ajuns si in St. Maarten.
VIDEO / 2 martie 1969, data primului zbor Concorde.
CONCEPT / Concorde in livery Emirates, Qatar si Virgin.
RECORD / Pasagerul cu cele mai multe zboruri Concorde.
VIDEO / Vopsirea Concorde-ului Air France in Pepsi livery.

https://youtu.be/YE6bcTdW-1E

https://youtu.be/B7wK0cSsJRU

Leave a Reply