Sambata, 20 iunie, toti pasionatii de aviatie din Romania si-au indreptat atentia catre Aeroportul International Bucuresti Baneasa, unde a avut loc a 7-a editie Bucharest International Air Show. Si au avut ce vedea!
Miros de kerosen. Puternic si constant, asa cum le place celor care iubesc aviatia. Plus un soundtrack pe masura. Sapte avioane de acrobatie L-39 Albatros Baltic Bees (Letonia) gata sa se alinieze pe pista 07 a aeroportului BBU si sa decoleze in a doua demonstratie a zilei. Un apus superb dupa o ploaie care s-a jucat cu nervii organizatorilor si cu rabdarea publicului, punand sub semnul intrebarii unele evolutii (Turkish Stars si-au anulat reprezentatia de dupa-amiaza). In aer, Eurofighter-ul Typhoon Royal Air Force urland din toate puterile in timp ce brazda cerul Bucurestiului.
Aflat la a doua reprezentatie a zilei – mai frumoasa decat cea de dimineata, au spus multi – supersonicul i-a incantat pe cei prezenti cu o evolutie de care isi vor aminti cu placere, fiind pentru prima data cand un Typhoon a evoluat in Romania. Desi l-am urmarit “live” si la alte airshow-uri in 2013 si in 2014 (Dubai, Paris, Farnborough), vederea acestui avion la Bucuresti ne-a dat fiori de placere. Cat despre sunetul motoarelor si flacarile scoase pe evacuare la postcombustie, acestea ba se asortau cu cerul la apus, ba contrastau cu norii negri care inca nu se retrasesera. Imagini greu de descris in cuvinte, momente pe care nu le vom uita prea curand.
Pe langa Typhoon, fanii avioanelor militare au avut ce vedea: doua F-16 zburand in formatie alaturi de MiG-21 Lancer, respectiv doua A-10 Thunderbolt expuse static (cele doua exemplare care trebuiau sa zboare nu au mai evoluat din cauza conditiilor meteo nefavorabile). Fortele Aeriene Romane au fost, ca de obicei, la inaltime. Doua MiG-uri 21 Lancer au deschis in forta BIAS 2015, spre deliciul spectatorilor. Nu a fost singura data cand le-am admirat in cadrul airshow-ului. Ca si in cazul Typhoon-ului, evolutia solo a MiG-ului de la sfarsitul zilei, in crepuscul, ne-a placut cel mai mult. Un alt moment frumos: acrobatiile facute de IAR 330 Puma SOCAT, evolutii dublate de sunetul baritonal produs de motoare. Sa vezi un elicopter greu de aproape 3 tone “dansand” la mica distanta de pista si luand viraje stranse “secondat” de amurgul spectaculos este impresionant, mai ales pentru cei care nu au mai vazut asa ceva de aproape. Nu putem incheia paragraful dedicat Fortelor Aeriene Romane fara a aminti si de evolutiile C-27J Spartan sau C-130 Hercules, momente apreciate de public.
Frumoasa poveste BIAS 2015 continua cu Turkish Stars, asii turci ai acrobatiilor aeriene. Din 2012, de cand au evoluat la Bucuresti alaturi de Frecce Tricolori, ne-am tot intrebat cand ii vom revedea la BIAS. Nu s-a intamplat in 2013 si nici in 2014, dar organizatorii au reusit sa-i readuca in acest an. Si ce spectacol ne-au oferit cei de la Turkish Stars! Singura formatie de acrobatie aeriana din lume care zboara cu 8 avioane supersonice NF-5 s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, venind cu un program nou de evolutii. Daca vineri, in ziua rezervata antrenamentelor, ne-au oferit un preview a ceea ce urma sa se intample pe 20 iunie, in ziua airshow-ului au scos din maneca toti asii. Sapte avioane vopsite in culorile traditionale alb-rosu au animat cerul albastru, manevrele efectuate fiind surprinse in numeroase cadre spectaculoase.
In prima parte a zilei, fanii TAROM au avut ocazia sa-l vada pe “Gogu” (737-700, YR-BGG) efectuand treceri alaturi de patru Extre ale Hawks of Romania, un low-pass si chiar un salut din aripi. Spre deosebire de anii precedenti, evolutia Boeing-ului 737 TAROM – pilotat de Nicolae Savu (instructor pe 737 cu 15.000 ore de zbor) si Dan Voica (instructor-examinator 737 cu 12.000 ore de zbor) – a fost mai “cuminte”, lucru observat imediat de cei de la sol. Chiar si asa, a fost un moment gustat de public. Programul evolutiilor s-a terminat cu acrobatiile incendiare, la propriu, ale celor de la Air Bandits, care au “condimentat” manevrele efectuate in aer cu cateva explozii spectaculoase la sol. Nu putem incheia fara a aminti si de cele doua planoare White Wings, care ne-au oferit momente superbe desenand cu fum pe cerul Capitalei, in amurg.
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, unul dintre organizatori, ne-a spus ca la BIAS 2015 au fost 150.000 de persoane, cea mai de succes editie de pana acum. Stacheta a fost ridicata! Ce isi propun organizatorii pentru ca in 2016 sa ne ofere un airshow si mai spectaculos? Pe langa Royal Air Force Eurofighter Typhoon, alte nume vehiculate sunt Red Arrows (pe care i-am vazut “live” la Dubai Air Show 2013), Patrouille de France si Al Fursan, formatia de acrobatie aeriana a Emiratelor Arabe Unite. Nu excludem nici revenirea Turkish Star sau Frecce Tricolori, italienii fiind prezenti la Bucuresti si in 2012.
Lasand la o parte numele vehiculate pentru anul viitor, un lucru este cert: BIAS 2015 a fost un airshow pe cinste, indelung asteptat de pasionatii de aviatie din Romania si din tarile vecine (The Great Flyer, prietenul Aeronews, cel care a realizat preview-ul de mai jos, a venit chiar din Cipru). Cele 10 ore petrecute sub soarele arzator si printre stropii de ploaie au meritat fiecare secunda, evolutiile captivante pironind privirile tuturor pe cerul din perimetrul aeroportului Baneasa (BBU). Dincolo de virajele stranse, de imaginile spectaculoase surprinse in amurg si de bucuria vazuta in ochii copiilor, dar si a adultilor avgeeks, un cadru ne va aminti mereu de BIAS 2015: urletul Eurofighter-ului Typhoon in evolutie la apus si mirosul puternic de kerosen… De departe, cel mai potrivit “parfum” pentru pasionatii de aviatie.
Felicitari, Bucharest Airports, pentru un airshow la inaltime!
Text: Teodor Stefan / Foto: Rares Mandu, Laurentiu Capatina.