
Pe 5 iulie, doua avioane de linie – unul care se pregatea sa aterizeze si altul care traversa pista respectiva – au fost la un pas de catastrofa. S-a intamplat pe aeroportul El Prat din Barcelona. UPDATE: Pozitia unui controlor de trafic aerian.
UPDATE Declaratia unui controlor de trafic aerian din Barcelona cu privire la ce s-a intamplat in dimineata zilei de 5 iulie:
Aeroportul urma sa treaca de la configuratia de noapte la cea de zi. Noaptea, pista 02 (cea traversata de A340-ul Aerolineas Argentinas) este folosita pentru aterizari si 07R pentru decolari. In timpul zilei, 25L este utilizata pentru decolari si 25R pentru aterizari (daca vantul nu favorizeaza 07L/R). 2 din cei 3 controlori de trafic sol lucreaza intr-un turn mai mic situat langa Terminalul principal (frecvente 121.65 si 122.225), in timp ce cealalta frecventa sol (121.7), delivery si cele doua frecvente ale turnului (118.1 si 119.1) sunt situate in turnul principal.
Pe 121.65 (122.225 nu este folosita noaptea) Airbus-ul A340 Aerolineas Argentinas a primit OK-ul sa traverseze pista 02, controlorul crezand ca nu este activa din cauza faptului ca trecerea la configuratia de zi se facuse deja (lucru care nu s-a intamplat). Intre timp, Boeing-ul 767 UTair a primit aprobarea sa aterizeze pe aceeasi pista din partea turnului (118.1). “Traversarea unei piste active necesita o coordonare din partea celor doua turnuri, dar acest lucru nu este mereu necesar in configuratie de noapte”, a adaugat controlorul respectiv de la Barcelona El Prat.
Ce s-a intamplat in dimineata zilei de 5 iulie:
Un Boeing 767-300 UTair (inmatriculat VQ-BSX) care venea de la Moscova se pregatea sa aterizeze pe pista 02 cand a fost nevoit, in ultimul moment, sa faca go-around pentru ca un Airbus A340-300 Aerolineas Argentinas (LV-FPV) traversa pista respectiva indreptandu-se spre 25R. In mod oficial, pentru ca un avion sa traverseze o pista activa a aeroportului BCN trebuie sa existe 5 mile nautice (9,2 km) intre doua avioane care aterizeaza. Departe ca lucrurile sa stea asa in cazul de fata!
Noi credem ca cele doua avioane s-au aflat la cel mult o mila nautica distanta, adica 2 km. AENA – operatorul privat al aeroporturilor din Spania – spune ca avionul Aerolineas Argentinas avea suficient timp sa traverseze pista inainte ca Boeing-ul UTair sa puna rotile pe sol. Noi ii contrazicem, filmarea fiind o dovada clara ca lucrurile nu ar fi stat asa. O ancheta a fost deschisa in acest caz.