Features

VIDEO: M-497, automotorul cu reactie

alt

Modelele vechi de locomotive nu sunt tocmai pe primul loc când te gândești la masinarii aerodinamice. Ce ați spune însă despre un automotor propulsat de motoare de avion? Parcă se schimbă lucrurile…

În vara anului 1966, inginerul Don Wetzel, angajat al New York Central Railroad, a cumpărat două motoare cu reacție General Electric rămase de la un bombardier US Air Force. Le-a montat pe un automotor standard pe care l-a dus pe o secțiune dreaptă a liniei care traversa Ohio. La a doua încercare, Wetzel a stabilit un nou record de viteză pentru America de Nord, atingând 294 km/h. Recordul încă rezistă. Alături de TGV 001, automotorul condus de Wetzel rămâne cel mai rapid tren cu propulsie proprie (spre deosebire de trenurile electrice sau cele pe pernă magnetică, trenul lui Wetzel avea combustibilul la bord).

“Am atins, de fapt, 315 km/h și frânam când am trecut prin dreptul radarului! Tututor li s-a părut haios că am stabilit un record mondial de viteză pe frânare”, afirmă Wetzel. În fotografiile de mai jos se observă că un scut i-a fost atașat automotorului pentru a fi mai aerodinamic. Automotorul respectiv a fost dezmembrat, dar asta nu a însemnat capăt de drum și pentru acele motoare cu reacție. Potrivit General Electric, Wetzel le-a găsit o nouă întrebuințare, construind și brevetând o… freză pentru zăpadă propulsată de motoare de avion.

Mai multe fotografii cu automotorul cu reacție, pe pagina Aeronews de Facebook.

http://www.youtube.com/watch?v=w8ZIJFlU_pA

http://www.youtube.com/watch?v=5pB-PGnF-B0

alt

alt

Leave a Reply