Pe 2 martie 1969 Concorde se ridica de la sol pentru prima dată din Toulouse, deschizând un nou capitol în istoria aviației. Iată cum arăta lista de comenzi înainte de criza petrolului din 1973.
Prototipul MSN1, inmatriculat F-WTSS, a fost pilotat de Andre Turcat, primul pilot de teste Concorde. Supersonicul a urcat la 3 km altitudine (10.000 feet), dar nu a depasit 480 km/h in timpul primului zbor. La 27 de minute dupa decolare revolutionarul avion revenea la Tolouse, terminand cu succes primul zbor. Oprirea s-a facut cu ajutorul reversoarelor si a unei parasute. Dupa aterizare, Andre Turcat a declarat: “In sfarsit, marea pasare zboara si pot spune acum ca zboara destul de bine.” Desi Air France si British Airways au fost principalii operatori, si Singapore Airlines si Braniff International au fost co-operatori pentru o scurta perioada. Mai jos, companiile care s-au inscris pentru a cumpara Concorde inainte de criza petrolului din 1973: Air France, Pan Am, American Airlines, Middle East Airlines (MEA), Air India, Sabena, United, Air Canada, BOAC, Continental, Trans World Airlines (TWA), Qantas, Japan Airlines (JAL), Eastern, Braniff International si Lufthansa. Click aici pentru mai multe fotografii facute cu ocazia primului zbor.
Care dintre Concorde-urile expuse la muzeele din întreaga lume ar putea decola din nou pentru a efectua un zbor demonstrativ? O întrebare ce ne-a fost adresată pe pagina noastră de Facebook de un fan Aeronews. Dupa retragerea celor 12 Concorde-uri Air France si British Airways in 2003, aproape toate lichidele hidraulice si carburantul au fost scoase din ele, din motive de siguranta pentru publicul ce urma sa le viziteze in muzee. Din pacate, toate Concorde-urile British Airways au stat afara, astfel ca ele nu vor mai putea zbura din motive de siguranta (variatia temperaturilor a dus la contractarea garniturilor, coroziunea si-a facut aparitia in anumite parti ale fuselajului, etc).
Teoretic, singurul care ar mai putea zbura este exemplarul F-BTSD Air France aflat la muzeul Le Bourget (Paris), in interior. De-a lungul anilor cateva sisteme aflate la bord, inclusiv o parte din sistemul hidraulic, au fost pornite, iar rezervoarele inlclud o cantitate mai mare de carburant ramasa decat la restul supersonicelor. “Nasul” avionului inca functioneaza OK, iar o data pe saptamana Concorde-ul este conectat la o sursa de alimentare si bordul este pornit. Au fost pornite chiar si motoarele, conform unora care lucreaza acolo.
http://youtu.be/nXVxLGs5yFk
http://youtu.be/CAGu9kj5b8k