Filton, Marea Britanie. Aici s-a “nascut” primul Concorde produs in UK si tot aici a avut loc ultima aterizare a unui Concorde la nivel mondial, marcand retragerea supersonicului de pasageri din serviciul comercial si sfarsitul unei ere.
Inainte de a va lasa sa urmariti ultima aterizare a unui Concorde, cateva cuvinte despre cum s-a ajuns acolo. Constructia celor doua prototipuri 001 si 002 Concorde a inceput in februarie 1965: exemplarul 001 a fost fabricat de Aerospatiale la Toulouse, in timp ce 002 a prins contur sub aripa BAC la Filton, Bristol, UK. Pilotat de Brian Trubshaw, exemplarul 002 – primul Concorde construit in Marea Britanie – a efectuat primul zbor pe 9 aprilie 1969 intre Filton si Fairford. Ambele prototipuri au fost expuse, in premiera mondiala, la Paris Airshow pe 7 si 8 iunie 1969.
Concorde: 10 detalii interesante, inclusiv o intrecere cu un 747.
Pe masura ce programul Concorde evolua, exemplarul 001 a inceput pe 4 septembrie 1971 un turneu demonstrativ pentru atragerea de comenzi, turneu care a inclus si prima traversare a Atlanticului facuta de un Concorde. Pe 2 iunie 1972, si exemplarul 002 a inceput un asemenea turneu in Orientul Mijlociu si Orientul Indepartat. Prima vizita a supersonicului in SUA a avut loc in 1973, cand 002 a aterizat pe noul aeroport Dallas / Fort Worth pentru a marca deschiderea acestuia.
Semnati petitia “Bring back Concorde”
Revenind la ultima aterizare a unui Concorde – 26 noiembrie 2003 – trebuie spus ca a fost aprobata construirea Briston Aviation Heritage Museum pe aeroportul Bristol, muzeu in care supersonicul British Airways G-BOAF va fi in centrul atentiei. Mai mult, Concorde Club – un grup de pasionati care vor sa reinceapa zborurile cu emblematicul avion – a facut rost de o finantare de peste 160 de milioane de lire sterline. Obiectivul declarat? Cumpararea Concorde-ului Air France expus la Muzeul Le Bourget, Paris si reinceperea zborurilor charter. Daca totul merge conform planului, in 2019 – la 50 de ani de la primul zbor (2 martie 1969) – vom vedea iar Concorde decoland, de aceasta data doar pentru zboruri charter. Here’s hoping! Foto: Stuart Prince.
VIDEO / Concorde in Kathmandu, Nepal + Concorde la St. Maarten.
RECORD MAN / Fred Finn a zburat de 718 ori cu Concorde.
https://youtu.be/9EHvKfePx3k
https://youtu.be/K4UHTiMJqpM