Potrivit medicilor de la Spitalul din Cluj, cei 5 supraviețuitori ai accidentului aviatic de ieri din munții Apuseni sunt stabili dpdv hemodinamic și circulator. Prăbușirea avionului BN-2 ridică numeroase întrebări la care autoritățile trebuie să răspundă. Urgent.
UPDATE 2: Adrian Iovan a murit in urma unui soc traumatic combinat cu unul hipotermic, in timp studenta de 23 de ani, Aurelia Ion, a decedat dupa un soc hipotermic si tulburari de respiratie. Declaratiile apartin lui Gheorghe Vieru, seful Serviciului de Medicina Legala Alba.
UPDATE: Click aici pentru a asculta discutiile dintre Adrian Iovan si turnul de control al aeroportului din Sibiu (SBZ / LRSB).
Așa cum ați aflat deja, ieri, 20 ianuarie, o aeronavă BN-2 care zbura de la București la Oradea pentru un transport medical, cu doi piloți și alte 5 persoane la bord, s-a prăbușit în jurul orei 16:16 într-o zonă greu accesibilă lângă Petreasa, comuna Horea, în Alba. Aeronava, înmatriculată YR-BNP, un Britten-Norman BN-2A-27 Islander aparținea Școlii Superioare de Aviație Civilă și avea 36 de ani, efectând primul zbor pe 9 iulie 1977. În momentul impactului, avionul era pilotat de Adrian Iovan, care, deși pensionat, mai efectua asemnea zboruri din motive financiare. Deși cele 7 persoane din avion au supraviețuit impactului, Adrian Iovan (55 de ani) a devenit inconștient după jumătate de oră și a murit până la sosirea echipelor de salvare. Din nefericire, și un medic rezident de la Fundeni, Aurelia Ion (in varsta de 23 de ani) a decedat în decursul serii de ieri ca urmare a leziunilor grave. Dumnezeu să-i ierte!
Accidentul s-a produs la 1.300 m altitudine, în munții Apuseni, la graniţa judeţelor Cluj, Mureş şi Alba. Pe lângă cele două persoane decedate, la bordul avionului se mai aflau dr. Radu Zamfir, medic la Spitalul Fundeni, dr. Sorin Ianceu, din Bihor, şi dr. Valentin Calu, de la Spitalul Elias, un student şi copilotul. Acesta, se pare, are rănile cel mai grave dintre supravietuitori, fiind monitorizat constant de medicii de la Cluj. Până la sosirea salvatorilor, victimele şi-au acordat îngrijiri medicale între ele. Prima ipoteză legată de cauza prăbușirii vizează fenomenul de givrare, adică acumularea de gheață pe suprafețele mobile ale avionului. Și ceața a jucat un rol important în producerea accidentului, condițiile meteo din zonă nefiind favorabile unui asemenea zbor. De altfel, potrivit directorului Romatsa, Aleodor Frâncu, Adrian Iovan a cerut permisiunea să coboare la 2100 de metri tocmai pentru a zbura la temperaturi mai ridicate (și a elimina astfel gheața depusă pe avion).
Accidentul de ieri ridică numeroase întrebări la care autoritățile trebuie să răspundă rapid. De ce a durat peste 6 ore până la identificarea poziției avionului prăbușit în condțiile în care victimele aveau cel puțin 4 telefoane mobile de pe care au sunat? Primii care au sosit la fața locului au fost localnicii și niște pădurari, care cunoșteau bine zona, echipele de salvare sosind ulterior. O altă întrebare la care Ministerul Sănătații trebuie să răspundă vizează avionul modern Piper PA-42 Cheyenne III, achiziționat din Austria cu peste un milion de euro, dar care stă într-un hangar. Întrebat de Știrile Pro TV de ce avionul (înmatriculat YR-SMU) nu este folosit pentru asemenea zboruri ca cel de ieri, Raed Arafat a declarat: “Avionul nou a fost folosit in mai multe operatiuni de transplant pana acum. În acest moment este in revizie la Aerostar Bacau pentru ca ii lipseste o piesa”.