Pe 30 aprilie, la invitatia LOT Polish Airlines am zburat cu Dreamliner intre Varsovia-Roma si retur ca parte a zborurilor scurt-curier 787 pe care LOT le-a facut in Europa luna trecuta.
Informatiile, fotografiile si clipurile din acest material pot fi preluate doar cu citarea sursei, www.aeronews.ro
Cu totii avem o “prima data” de care ne amintim cu placere. Prima dragoste, prima masina condusa, primul zbor sau prima destinatie vizitata sunt doar cateva exemple. Ca pasionat de aviatie este imposibil sa nu-ti amintesti ce ai simtit cand ai zburat cu un avion anume, mai ales daca vorbim despre unul revolutionar. Relatia mea cu avioanele emblematice a inceput in octombrie 2007, cand am zburat prima data cu un jumbo jet (B747-400) pe ruta Frankfurt-Tokyo Narita. Un zbor non-stop de 11,5 ore – cel mai lung de pana acum – “indulcit” de faptul ca am calatorit la Business Class, iar la intoarcere am venit in “cocoasa”. A urmat aprilie 2009, cand am experimentat puterea unui Boeing 777-300ER intre Viena si Dubai. Doi ani mai tarziu, in decembrie 2011, cu o saptamana inainte de Craciun am zburat cu Airbus A380 pe ruta Paris – New York. Iar anul acesta, pe 30 aprilie, lista viselor implinite din aviatie s-a imbogatit cu 787 Dreamliner. Un avion revolutionar, frumos ca design, eficient si atent cu buzunarul operatorilor, dar care nu a fost scutit de turbulente. Atat de grave incat toate 787-urile au fost retinute la sol, in intreaga lume, intre 16 ianuarie si 27 aprilie 2013 ca urmare a problemelor cu bateriile Li-Ion. Din fericire, acestea sunt de domeniul trecutului.
Doua ore. Atat am dormit pe 30 aprilie, in noaptea dinaintea zborului cu 787 Dreamliner LOT Polish Airlines. Stiam ca va fi o zi lunga – decolare la 05:55 din Bucuresti cu primul zbor LOT, escala in Varsovia pana la 15:10, ora plecarii Dreamliner-ului spre Roma, si aterizare inapoi in capitala Poloniei la 21:10 ora locala. Chiar si asa, gandul ca urma sa zbor cu un avion revolutionar – laudat deopotriva de piloti, pasageri si companiile aeriene care il detin in flota – s-a dovedit mai tonifiant decat orice bautura energizanta sau cafea la care as fi recurs in alte conditii. Primul contact vizual cu exemplarul SP-LRE care avea sa ma duca la Roma si inapoi a fost dupa aterizarea la Varsovia, cand l-am vazut parcat departe de terminal. Asa cum v-am mai spus, LOT Polish Airlines a fost primul operator de 787 din Europa, avand 8 exemplare comandate. SP-LRE este al 5-lea Dreamliner din flota LOT, al 6-lea (inmatriculat SP-LRF) sosind la Varsovia pe 1 mai. Toate zborurile lung-curier LOT spre New York, Toronto, Beijing si Chicago sunt operate cu 787 Dreamliner, acest avion jucand un rol important in profitul anuntat in 2013 de compania poloneza.
Desi nu era prima data cand vedeam un Dreamliner “de aproape” – m-am intalnit cu 787 si pe alte aeropoturi – acum era parca altceva. Alb, cu cerul senin ca fundal si cu soarele care-i punea si mai bine designul in evidenta, 787 Dreamliner iti atrage atentia, indiferent ca esti pasionat de aviatie sau nu. Dupa cateva ore petrecute in Business Lounge-ul LOT (revenim cu un review al aeroportului international Chopin), a venit momentul imbarcarii pe zborul LO1313 spre Roma Fiumicino (FCO). Asa cum v-am spus, in aprilie LOT a operat cateva zboruri speciale scurt-curier cu 787 in Europa prilejuite de ceremonia de canonizare a Papei Ioan Paul al II-lea si Papei Ioan al XXIII-lea de la Vatican, 27 aprilie.
Am fost dusi la avion cu autobuzul, ocazie cu care am admirat indeaproape motoarele Rolls-Royce Trent 1000 si designul original al nacelelor. Imbarcarea a decurs rapid si fara probleme, aproape toti pasagerii facand fotografii, atat la exterior, cat si la interior, cu Dreamliner-ul LOT. Fara indoiala, avionul a fost starul zilei. Ajuns la bord, primul lucru pe care il remarci – comparativ cu alte avioane – sunt geamurile largi, detaliu ce garanteaza o ambianta luminoasa. Inalte de 48 cm, geamurile Boeing-urilor 787 sunt cu 30% mai mari decat cele conventionale. In plus, jaluzelele de protectie contra soarelui au disparut, opacitatea putand fi setata, pe 5 niveluri, prin apasarea unui buton aflat la baza geamurilor (vezi video de mai jos). Cum functioneaza? Secretul consta intr-un gel cu proprietati conductoare aflat intre doua parti subtiri de geam. Cand crestem curentul electric prin apasarea butonului respectiv, gelul se intuneca. Simplu si eficient. Evident, nu doar pasagerii pot seta opacitatea gemurilor, ci si insotitorii de bord. Ei pot controla fiecare geam, geamurile dintr-o sectiune a avionului sau toate geamurile.
Boeing-urile 787 LOT Polish Airlines sunt configurate in 3 clase de calatorie: Elite Club (Business Class), Premium Club (Premium Economy) si Economy. In total, 252 de locuri. Elite Club oferă 18 fotolii ce se transformă în paturi complet plate, locurile fiind dispuse în configurație 2-2-2. Fotoliile au o lățime de 54 cm și o lungime de 190 cm, monitoarele sistemului in-flight entertainment (IFE) având diagonala de 15 inci (38 cm). Urmează clasa intermediară Premium Club, cu 21 de locuri dispuse în configurație 2-3-2. Aici scaunele au o lățime de 50 cm și monitoarele, o diagonală de 12,4 inci (31 cm). În ceea ce privește clasa Economy, 787-urile LOT oferă 213 locuri configurate 3-3-3, lățimea unui scaun fiind de 43 cm. Ecranele sistemului de divertisment la bord au o diagonală de 8,9 inci (22 cm).
Ca și la bordul altor Dreamlinere, pasagerii LOT se bucură de iluminare ambientală cu LED-uri (Dynamic Lighting) ce simulează diferite momente ale zilei: răsărit, apus, amurg. Am zburat si cu alte companii ale caror avioane ofereau iluminare ambientala (A380, 777-300ER, 737-800) si suntem fani ai acesteia. Pe zborurile lung-curier, iluminarea ambientala te ajuta sa te adaptezi mai usor la diferenta de fus orar, celebrul “jet lag”. Revenind la 787, filtrele HEPA au grijă să mențină aerul curat în interiorul aeronavei, iar spațiile de depozitare situate deasupra scaunelor – mai largi – permit poziționarea verticală a bagajelor voluminoase de cabină. Toate locurile din interiorul Boeing-urilor 787 LOT dispun de priză și port USB, in cazul in care doriti să vizionați fotografiile sau filmele de pe gadget-urile personale.
La decolare, dar si in timpul zborului, Dreamliner-ul a scos din maneca un alt as: silentiozitatea motoarelor. Boeing-urile 787 LOT Polish Airlines sunt propulsate de Rolls-Royce Trent 1000, alti operatori optand pentru General Electric GEnx-1B. Boeing sustine ca amprenta fonica a motoarelor 787 Dreamliner este cu 60% mai redusa decat a altor avioane de dimensiuni similare, o afirmatie de care ne-am convins in momentul decolarii. Recunosc insa ca mi-ar fi placut ca motoarele 787 sa se auda o idee mai tare, avand si acum in minte sunetul inconfundabil facut de motoarele GE90-115B ale Boeing-ului 777-300ER. Din cei 12 pasageri aflati la Business Class, doar subsemnatul si inca doi pasionati de aviatie au surprins momentul. Ceilalti s-au instalat confortabil in fotoliile lor, si-au pus castile pe urechi si au inceput “sa rasfoiasca” meniul sistemului de divertisment la bord (din 17 februarie 2014 pasagerii LOT pot utiliza gadget-urile in toate fazele zborului).
Sistemul de divertisment la bord (IFE) regasit pe 787-urile LOT este realizat de Thales. Cu ocazia zborului de 2 ore si 20 de minute pana la Roma am accesat toate optiunile din meniu si am constatat ca sistemul “se misca” bine, fara delay. Pasagerii au la dispozitie filme de la Hollywood, dar si productii poloneze sau pentru copii, muzica structurata pe diferite genuri, jocuri, informatii despre companie, carti si reviste in format electronic, etc. Asa cum mentionam anterior, in cazul in care oferta LOT de divertisment la bord nu va satisface, va puteti conecta iPad-ul sau smartphone-ul propriu pentru a urmari continutul multimedia personal. Wing flex-ul aripilor este impresionant, detaliu remarcat si de colegii din Elite Club care nu erau pasionati de aviatie. Un domn chiar m-a intrebat daca 787-ul LOT va fi permanent pe aceasta ruta pentru a-si aduce si sotia si copiii sa zboare cu el data viitoare. Altfel spus, efectul Dreamliner.
Cateva viraje “legate” si Dreamliner ne-a aratat o noua latura: manevrabilitatea. Gratie materialelor compozite din care este realizat, Boeing 787 este mai usor decat alte avioane de dimensiuni similare. Un detaliu cu care producatorul american nu se lauda doar pe hartie, ci chiar se simte in zbor. De altfel, cu ocazia Paris Air Show 2013 am vazut “live” demonstratiile aeriene efectuate de un 787 Dreamliner Air India “strunit” de doi fosti piloti americani de vanatoare, unul pe F-16 si altul pe F-22 Raptor. Spectaculos! Cautati pe YouTube demonstratiile respective, daca nu le-ati vazut deja, si veti intelege mai bine despre ce vorbim.
Ajunsi in capitala Italiei, pe aeroportul Fiumicino, lucurile s-au derulat rapid. Am coborat din Dreamliner pentru ca o jumatate de ora mai tarziu sa ma reintorc la bord, gata pentru zborul retur LO1314 Roma-Varsovia. De aceasta data am calatorit in Economy, tot la geam. Din nou, un zbor fara turbulente si o aterizare la Varsovia la ora prevazuta. O aterizare lina, astfel incat cei mai multi dintre pasageri au inceput sa aplaude. Inca de la imbarcarea din Varsovia am remarcat ca in cockpit, pe scaunul comandantului, se afla o doamna. Este vorba despre singura femeie-comandant pe 787 LOT, cu 17.000 de ore de zbor la activ, din care 500 pe Dreamliner. Am stat de vorba cu ea, cateva minute, dupa aterizarea la Varsovia si mi-a spus ca in companie mai sunt si alte femei-comandant, dar pe flota de Embraer-uri si Boeing 737. Ce crede despre Dreamliner? “Un avion superb, eu venind de pe Boeing 767. De fiecare data cand zbor cu 787 ma indragostesc si mai mult de el, de fiecare data cand il privesc descopar un nou detaliu”, ne-a marturisit Adelajda. “Despre cat de eficient este si cat de mult ajuta compania in operatiunile de zi cu zi, nu mai are rost sa vorbesc”, a adaugat ea.
Dupa o noapte petrecuta in Varsovia, pe 1 mai am revenit la Bucuresti. Cand rulam spre pista de decolare am trecut din nou pe langa Dreamliner-ul SP-LRE. Parcat in acelasi loc in care fusese tras cu o seara inainte, gata pentru urmatoarele “misiuni” lung-curier. Fara indoiala, LOT Polish Airlines va mai face zboruri scurt-curier cu 787. Ca si pana acum, Aeronews va va spune despre ele la momentul respectiv. Daca aveti ocazia sa zburati cu Dreamliner, profitati de ea! Fie ca sunteti fan Boeing sau Airbus, fie ca sunteti pasionat de aviatie sau priviti avionul doar ca un simplu mijloc de transport, Boeing 787 ramane o experienta aparte. Ca si in cazul Airbus A380, Boeing 777 sau 747, Dreamliner provoaca dependenta. Si te face sa astepti cu nerabdare urmatoarea intalnire. Care, chiar daca nu se inscrie la capitolul “prima data”, ar putea fi si mai intensa decat prima.
Dziekuje, LOT Polish Airlines! Mai multe fotografii, pe pagina Aeronews de Facebook.