Uncategorized

Un 787 Air India zbura la 90 de secunde de locul doborarii MH17

By 20-07-2014 September 8th, 2014 No Comments
alt

Potrivit FlightRadar24, un 787 Dreamliner Air India (AI 113) zbura la 25 km (90 de secunde) de locul in care racheta sol-aer ar fi lovit Boeing-ul 777 Malaysia Airlines. La cateva minute dupa, si un 777 Singapore Airlines (SQ 351) a trecut prin acea zona.

Desi Ministerul Aviatiei Civile din India neaga acest lucru, datele FlightRadar24 arata altceva. Din fotografia de mai jos vedem ca zborul AI 113 Delhi-Birmingham se afla la mai putin de 25 km de locul impactului, distanta pe care o putea acoperi in 90 de secunde. Si un Boeing 777 Singapore Airlines a trecut peste locul respectiv cu cateva minute dupa MH17, zborul SQ 351 Copenhaga-Singapore. Dreamliner-ul Air India zbura la 40.000 feet, cu 2,1 km mai sus (7000 feet) decat MH17. Pentru ca se afla aproape de locul disparitiei MH17 de pe radar, pilotii Air India au fost rugati de un controlor de trafic aerian din Dnipropetrovsk (Ucraina) sa incerce sa ia legatura cu pilotii Malaysia Airlines, care nu mai raspundeau. “Malaysian 17, this is Air India 113. How do you read?” au intrebat pilotii Air India. Din pacate, nu au primit nici un raspuns.

De asemenea, cu cateva minute inainte de impactul rachetei cu Boeing-ul 777 Malaysia, pilotii Air India l-au auzit pe controlorul de trafic aerian din Ucraina dandu-le o ruta directa malaezienilor. “Direct routing” permite unuin avion sa zboare in linie dreapta in loc sa urmeze ruta normala (de multe ori, in zig-zag) formata din waypoint-uri. “Ruta directa salveaza timp si combustibil si este preferata de piloti, dar in acest caz s-a dovedit fatala”, a precizat o sursa din industrie. De notat ca spatiul aerian ucrainean este impartit in 5 zone FIR (Flight Information Regions): Kiev, Lviv, Dnipropetrovsk, Odessa si Simferopol.

alt

De ce se mai zbura inca peste zona respectiva de conflict?

Ofiteri de informatii din Ucraina afirma ca stiau cu 3 zile inainte de tragedia MH17 ca rebelii din estul tarii detineau armele necesare doborarii unui avion de linie ce ar fi zburat mult mai sus decat Boeing-ul 777 Malaysia Airlines. Mai precis, se stia ca rebeli detin 3 lansatoare de rachete Buk-M1 (NATO: SA-11 Gadfly). Daca adaugam si faptul ca un Antonov An-26 al Fortelor Militare ucrainene, cu 8 persoane la bord, a fost doborat de separatistii pro-rusi pe 14 iulie de la altitudinea 21.000 feet, apare intrebarea legitima: de ce spatiul aerian din estul Ucrainei, regiunea Donetsk, nu a fost inchis complet imediat dupa incident?



Va reamintim ca Ucraina a impus, pe 1 iulie , o interdictie de zbor in zona respectiva sub 26.000 feet, pentru ca pe 14 iulie, dupa doborarea An-ului 26, sa ridice zona interzisa pana la 32.000 feet. Boeing-ul 777 Malaysia Airlines zbura la 33.000 feet, pe un culoar aprobat de EUROCONTROL ce face legatura intre Europa si Asia, in afara spatiului restrictionat.

Revenind la separatistii pro-rusi, acestia s-au laudat in social media, pe 29 iunie, ca au capturat un lansator de rachete Buk-M1. Evident, dupa doborarea Boeing-ului 777 MAS, postarile respective au fost sterse, dar asta nu inseamna ca au fost uitate. In urma tragediei MH17 de joi, 17 iulie, spioni ucraineni sustin ca au dovezi (fotografii si interceptari electronice) ce arata ca 3 lansatoare de rachete Buk-M1 au parasit Ucraina in dimineata zilei de vineri. Unul – cu o racheta lipsa din cele 4 – a traversat granita in Rusia la ora locala 2 AM, in timp ce altele doua au iesit din Ucraina, cu set complet de rachete, la 4 AM. Aceste dovezi au fost trimise si oficialilor americani de informatii, au precizat surse din Ucraina.

Sectiunea Aeronews dedicata MH17, actualizata constant.

alt

alt

Leave a Reply