Features

Spotting la Skiathos (Grecia), St. Maarten-ul european

By 05-09-2015 September 7th, 2015 2 Comments

In iunie 2014, Aeronews ajungea la St. Maarten (SXM). Acum, in septembrie 2015, va prezentam un spotting trip la Skiathos, cunoscut si ca St. Maarten-ul european.

Dupa cum stiti, St. Maarten este popular datorita aterizarilor foarte joase si a jet blast-ului produs de avioane la decolare. Exact acelasi lucru se intampla si la Skiathos, numai ca aici pista este mult mai scurta (aproximativ 1600 m) si avioanele sunt mult mai aproape de tine la decolare, cam 5 metri. Am ajuns in Skiathos pe 28 august in jurul orei 20:00 cu feribotul, parcurand aproape 3 ore pe mare din Volos. Cand am ajuns, primul avion care m-a intampinat a fost un Bombardier Dash 8 Q400 apartinand Olympic Air care a facut o aterizare joasa venind de la Atena. Din acel moment, se anuntau 5 zile de spotting intens la Skiathos, cu multe aterizari joase si jet blast-uri foarte puternice. Si asa a si fost, 5 zile de neuitat petrecute la St. Maarten-ul european.

IMG_2319

Din punct de vedere al traficului, ziua de vineri este ce mai interesanta, 24 de zboruri. Majoritatea zborurilor operate vinerea la Skiathos vin din Anglia, iar cursele sunt efectuate cu avioane precum B757 sau A321. Vineri am incercat pentru prima data jet blast-ul unui B757 si al unui A321. Dupa parerea mea, A321 a castigat batalia jet blast-urilor. Jet blast-ul lui A321 Thomas Cook a fost atat de puternic incat am avut niste zgarieturi pe picioare din cauza obiectelor care zburau spre noi , iar un amic spotter care statea langa mine a fost efectiv tarat pana in apa de jet blast-ul acestui Airbus 321. Vineri am mai vazut cateva aterizari joase efectuate de Germania, Meridiana, Thomson, dar si Thomas Cook.

IMG_0629

Ziua de vineri s-a incheiat tarziu, cu o plecare puternica efectuta de un A320 Condor care imbraca retro livery-ul companiei. Ziua de sambata este cunoscuta ca ziua SAS, deoarece compania opereaza 5 zboruri catre Skiathos in aceasta zi. Se spune ca cel putin una dintre cele 5 aterizari ale SAS-ului este foarte joasa. Si asa a fost, doua low landing-uri efectuate de un A320, respectiv un B737. Pe langa SAS, sambata am vazut la Skiathos si Enter Air, Blue Panorama, Small Planet, dar si TAROM, care a operat 3 zboruri cu A318. In acea sambata, aeronava TAROM-ului a fost YR-ASD, botezata “Smaranda Braescu”. Ultima decolare a Smarandei de la Skiathos a insemnat si primul meu long exposure reusit.

IMG_1107

Ziua de sambata s-a terminat cu o plecare foarte tarzie a Blue Air-ului, spre Larnaca. Aeronava a avut o intarziere de aproximativ doua ore din pricina unei probleme tehnice aparute la zborul catre Skiathos.. In restul zilelor, traficul este variat, deoarece am putut vedea companii precum Aviloet, Volotea, Transavia, Travel Services, Austrian Airlines, dar si flynikki. Pana la sfarsitul spotting trip-ului am incercat toate jet blast-urile de la Skiathos, Q400, B737, A320, A319, A318, A321, B717 si B757. Dupa cum am spus si mai sus, cele mai puternice mi s-au parut B757 si A321, de altfel cele mai mari avioane care viziteaza Skiathos-ul in mod regulat. Din cand in cand, la Skiathos mai apareau private jet-uri, care erau indragite de spotteri deoarece mereu efectuau aterizari foarte joase. Un alt moment frumos petrecut la Skiathos a fost cand pilotii au scos mana pe geam si ne-au salutat in timp ce faceau turn around-ul pentru decolare. Pe parcursul celor 5 zile de spotting, baza mea a fost Amaretto Café Snack Bar, unde am avut asigurata sursa de curent, dar si WI-FI plus mancare foarte buna oferita la niste preturi decente. Legat de locurile de spotting din Skiathos, sunt cateva chiar interesante. Eu am stat, de cele mai multe ori, pe strada pentru a captura momentul cand aeronavele sunt exact deasupra oamenilor. Un alt loc interesant: remorca unui camion parcata la aproximativ 300 de metri de Amaretto, de unde puteai sa prinzi perfect momentul cand avionul aterizeaza la touch-down (pe remorca ma aflam deasupra gardului de securitate). La aproximativ 5 minutre de mers pe jos de la Amaretto se afla un deal de unde am vazut o priveliste extraordinara: puteam observa avioanele venind pe finala scurta si am prins niste cadre unice cand avionul plutea peste orasul Skiathos. Multumita celor de la Amaretto, am avut ocazia sa ma pot urca pe casa lor si sa pot fotografia avioanele cand mai aveau doar cativa metri pana la pista. In ultima zi la Skiathos am putut vedea un avion intr-un livery foarte intersant, Transavia SunWeb. Spotting trip-ul de la Skiathos s-a terminat exact cum a fost pe toata durata lui: la inaltime, cu un A321 cu sharklets decoland de pe pista 02 catre Bristol provocand un jet blast de zile mari pe care nu-l voi uita curand. Dupa parasirea insulei, am ales mijloacele de transport naval care m-au dus inapoi pe continent, in orasul Volos. Pentru mine a fost primul spotting trip si sper sa revin in anii urmatori la Skiathos. De asemenea, mi-am propus ca unul dintre urmatoarele spotting trip-uri facut de mine sa fie la “fratele” mai mare al acestui aeroport, celebrul St. Maarten. Text si foto: Rares Mandu / RMAviation photography.

IMG_0666

 

IMG_2323

unnamed

Leave a Reply