
Dezvoltat de NATS (UK) si NAV Canada, proiectul RLAT (Reduced Lateral Separation) urmareste cresterea capacitatii in spatiul aerian, reducerea consumului de carburant si a emisiilor de carbon.
Atlanticul de Nord este cel mai aglomerat spatiu aerian din lume deasupra unui ocean, avionele urmand culoarele de zbor trasate zilnic in functie de nivelul de trafic si conditiile meteo. In prezent, aceste culoare sunt separate de un grad latitudine, echivalentul a 111 km. Tehnologiile moderne fac insa posibila reducerea separatiei laterale cu jumatate de grad pana la 55,5 km. Acesta reducere va permite mai multor avioane sa zboare pe ruta optima si la nivelul de zbor optim, reducand consumul si emisiile poluante.
VIDEO / Cockpit tales: separatia avioanelor peste Atlantic.
In prima faza a proiectului, doar un culoar aditional va fi introdus, dand nastere la 3 culoare de zbor distantate la jumatate de grad (55,5 km). Este de asteptat ca aceasta distanta sa devina norma minima de separatie pana in noiembrie 2016. Dupa ce intreg proiectul va fi implementat, emisiile se vor reduce anual cu 52.000 de tone de carbon, echivalentul a 14.000 de zboruri transatlantice.