Features

“Doamnei de Fier” i-ar fi plăcut A380-ul BA

By 12-04-2013 September 8th, 2014 No Comments
alt

Vă place cum arată Airbus-ul A380 British Airways? Dacă da, atunci ar trebui să-i mulțumiți, într-o oarecare măsură, fostului Prim-Ministru Margaret Thatcher. Iată de ce.

Thatcher, decedată recent la vârsta de 87 de ani, și-a manifestat public dezaprobarea față de decizia “îndrăzneață” British Airways de a abandona plasarea steagului Marii Britanii pe “coada” aeronavelor în favoarea unor desene etnice. Aceste motive au fost gândite pentru a reflecta deschiderea globală British Airways și rețeaua extinsă de destinații, decizia fiind susținută de Bob Ayling, CEO-ul de atunci BA.

Thatcher nu a ezitat să critice aplicarea desenelor etnice pe ampenajul vertical al avioanelor din flota BA cu fiecare ocazie pe care a avut-o. Un astfel de moment a fost în 1997, cu ocazia conferinței Partidului Conservator, când i-au fost prezentate două avioane-machetă British Airways: un Boeing 747-400 și un Concorde. Replica “Doamnei de Fier” nu a întârziat să apară după ce a văzut motivele etnice aplicate pe 747: “Absolut oribil!”. Primul-Ministru a mers un pas mai departe și a făcut un gest intrat în legendă. A scos din geantă un șervețel și a acoperit ampenajul vertical al Boeing-ului 747. Concorde-ul, însă, a rămas neatins, având imprimat steagul Marii Britanii. Momentul respectiv a fost suprins în clipul de mai jos.

Ca urmare a acestui moment memorabil, atât Virgin Atlantic cât și bmi au început să includă steagul Marii Britanii în schemele lor cromatice. În paralel, cei de la British Airways s-au întrebat dacă diversitatea desenelor etnice nu va duce la probleme de identificare a avioanelor pe aeroporturile unde acestea operau. Astfel, la doar 2 ani după introducerea desenelor respective BA le-a retras și a vopsit ampenajele verticale într-o “identitate mai simplă, menită a ilustra consistență și unitate”. Mai jos, o galerie completă (foto exterior) cu primul A380 British Airways (G-XLEA). Puteti citi aici mai multe informatii despre el.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Leave a Reply