Trip Reports

ON-BOARD: flydubai Business Class

By 07-08-2014 February 8th, 2015 No Comments
alt

Dupa ce in mai si noiembrie 2013 am zburat cu flydubai in Economy pentru a participa la Arabian Travel Market si Dubai Airshow, la sfarsitul lunii trecute am incercat si Business Class pe aceeasi ruta: Henri Coanda (OTP) – Dubai International (DXB) si retur.

Informatiile si fotografiile din acest material pot fi preluate doar cu citarea sursei, www.aeronews.ro

”Cine spune ca a castiga nu reprezinta totul nu cunoaste Dubaiul” sta scris pe cateva billboard-uri din emirat, panouri motivationale pe care le-am vazut cu ocazia celei mai recente vizite (23-25 iulie). Aceste cuvinte reflecta, cat se poate de bine, viziunea Seicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum – Vicepresedinte, Prim-Ministru al Emiratelor Arabe Unite si conducatorul Dubaiului. In ultimii 25 de ani, dezvoltarea emiratului a fost spectaculoasa si este binecunoscuta, fiind presarata cu superlative: cel mai mare, cel mai inalt, cel mai stralucitor, etc. Accentul cade tot mai mult pe turism, avand in vedere ca resursele de petrol se vor termina la un moment dat. Hoteluri care mai de care mai spectaculoase – amintim doar primul hotel Armani din lume, situat in Burj Khalifa, si emblematicul Burj Al Arab – insula The Palm sau Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume. Iar lista superlativelor ar putea continua. Lejer.

alt

Viziunea conducatorilor Dubaiului include si aviatia, element-cheie in dezvoltarea emiratului, mai ales daca privim pozitionarea sa geografica favorabila. Situat intre Europa, Asia si Africa, Dubai se afla la 8 ore de zbor de 80% din populatia lumii. Nu poti vorbi despre Dubai fara a aminti de Emirates si flydubai. Nu vom insista asupra EK – cel mai mare operator din lume de Airbus A380 si Boeing 777 pentru ca stiti cat de rapid evolueaza – ci ne vom opri la flydubai.

Infiintata in martie 2008, compania a inceput sa opereze in iunie 2009 si este considerata printre cele mai dinamice linii aeriene din lume. Cateva exemple: in 2013, flydubai a deschis 16 rute noi; flota actuala numara 39 de Boeing-uri 737-800 din comanda initiala de 50; la Dubai Airshow 2013 flydubai a comandat avioane in valoare de 8,8 miliarde de dolari (75x 737 MAX 8 + 25 de optiuni si 11x 737-800); flydubai a fost clientul de lansare pentru Boeing Sky Interior si prima companie aeriana din lume care a oferit filme HD la bord de la toate cele 6 studiouri din Hollywood. Ghaith Al Ghaith, charismaticul CEO, ne spunea intr-unul dintre interviurile acordate ca “flydubai interconecteaza culturi”, afirmatie care ilustreaza viziunea Seicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum de a face din Dubai un punct de referinta la nivel mondial.

alt

Nevoia introducerii Business Class

Cu un model hibrid de operare, pozitionat intre low-cost si full-service, flydubai s-a facut rapid remarcat pe piata din Orientul Mijlociu, in pofida concurentei. Oficialii flydubai si-au dat seama ca extinderea ofertei – mai precis introducerea clasei Business – le va permite sa atraga un nou segment de calatori, dispusi sa plateasca ceva mai mult pentru conditii superioare de calatorie. Mai ales in Orientul Mijlociu si pe zborurile spre Rusia, unde banii nu sunt o problema. Altfel spus, o noua sursa de venit. Asa cum v-am informat pe Aeronews.ro, primul zbor flydubai Business Class a avut loc in octombrie 2013, Bucurestiul numarandu-se printre primele destinatii unde noua cabina a fost oferita la scurt timp dupa. Pe 8 august 2013, flydubai a receptionat primul 737-800 configurat in doua clase – 12 locuri la Business si 162 in Economy, celelalte avioane primite ulterior avand doar aceasta configuratie. De asemenea, compania a introdus retroactiv cabina Business si pe alte exemplare din flota, 21 din cele 39 de aeronave avand in prezent Business Class.

Referindu-se la noua cabina, Ghaith Al Ghaith, CEO-ul flydubai, a afirmat: “Încă din prima zi flydubai s-a angajat să ofere o experiență unică pasagerilor. Ne-am diferențiat prin serviciile oferite și acesta a fost următorul pas logic în evoluția modelului nostru de business. Momentele dinaintea decolării sunt la fel de importante precum momentele petrecute la bord și în zbor. Drept urmare, am investit în dezvoltarea unei echipe dedicate Business Class pentru a ne asigura că pasagerii noștri Business au, permanent, tot ce le trebuie”, a adăugat Al Ghaith.

alt

La sol: echipa dedicata 24/7

Business Class-ul flydubai inseamna si o echipa dedicata, aflata la dispozitia pasagerilor premium 24/7. Membrii echipei pot fi contactati prin telefon, email, SMS sau la aeroport în arabă, engleză și rusă. Acestia îi ajuta pe pasageri să facă sau să modifice rezervări, să aleagă meniurile și locurile dorite in avion, răspunzând si la întrebări legate de filmele de la bord sau procesul de check-in. In aeroport, echipa Business flydubai se ocupa de asigurarea unui parcus lin și rapid prin controlul de securitate și îmbarcare, lucru de care ne-am convins la intoarcerea spre Bucuresti. De indata ce am ajuns in aeroportul Dubai International, Terminalul 2, un membru al echipei Business ne-a intampinat zambind, dupa care a mers cu noi si a asteptat sa terminam de facut check-in-ul. Ne-a condus apoi spre controlul pasapoartelor si ne-a invitat in noul Business Lounge (vezi mai jos). Inainte de a va povesti cum stau lucrurile la bord, mai facem o precizare: pe 18 iulie, flydubai a lansat serviciul Executive Shuttle pentru transferul pasagerilor Business Class intre avion si Terminalul 2 la bordul unui microbuz. Ajunsi in T2, am avut prioritate la serviciul Imigrări gratie cartonasului Fast-Track pe care le-am primit inainte de aterizare.

alt

In zbor: experienta Business

In prezent, clasa Business este disponibila catre 52 din cele 68 de destinatii flydubai. Imbarcarea prioritara face parte din “meniul” Business, asa ca am urcat rapid in avion pe aeroportul Henri Coanda. Fiecare pasager Business Class are la dispozitie 15 kg pentru bagajul de cabina si 40 kg pentru cel de cala (comparativ cu 7 kg si 20 kg pentru un bilet Economy). Pe zborul OTP-DXB, 6 din cele 12 locuri la Business au fost ocupate, pe zborul retur numarul fiind mai mare: 10/12. Vizual, cabina Business este eleganta, combinatia dintre bej – care te duce cu gandul la nisip, desert si clima specifica Dubaiului – si albastru fiind bine aleasa. Sampania oferita dupa imbarcare pasagerilor Business este completata de meniul din care puteti alege intre 4 preparate pentru felul principal. Am fotografiat si meniul de bauturi pentru a va face o idee mai clara asupra ofertei Business.

alt

Pe langa confortul oferit de fotoliile imbracate in tapiterie italiana din piele, alte aspecte care ne-au placut: iluminarea ambientala, respectiv sistemul de divertisment la bord. Mai mult decat o simpla gaselnita de marketing, iluminarea ambientala te ajuta sa treci mai usor peste jet lag, senzatia de disconfort si oboseala cauzata de diferenta de fus orar. In cazul zborului Bucuresti-Dubai si retur nu s-a pus aceasta problema, diferenta dintre cele doua orase fiind de numai o ora. Chiar si asa, iluminarea ambientala confera o ambianta aparte intregii cabine, nuantele afisate variind in functie de momentul zborului: imbarcare, croaziera, aterizare, debarcarea pasagerilor, etc. Chiar daca va spuneam asta si la inceputul articolului, reamintim ca flydubai a fost clientul de lansare pentru Boeing Sky Interior.

alt

Un alt atu flydubai este reprezentat de sistemul de divertisment la bord, care ofera peste 1000 de ore de filme, muzica, jocuri, presa (ziare, reviste) si informatii utile despre destinatiile deservite de flydubai, etc. Daca pasagerii Economy trebuie sa plateasca 30 dirhami (8 dolari) pentru a cumpara pachetul Premium cu filme la bord, pasagerii Business Class il au gratuit, diagonala ecranelor touch HD fiind de 12,1 inci (30 cm). Oferta este bogata, indiferent de categoria aleasa (filme, muzica), iar sistemul “se misca” cursiv, fara a avea lag cand selectezi o anumita optiune. Ni s-a parut chiar ca feedback-ul este mai bun decat in cazul unor companii aeriene consacrate.

alt

Noul Business Lounge – Terminalul 2, DXB

Nu putem incheia articolul fara a aminti de noul Business Lounge din Terminalul 2, aeroportul Dubai International, in care am petrecut cateva minute inainte de imbarcare. Comparativ cu vechiul lounge, designul modern este primul lucru care iese in evidenta la noul spatiu. Paleta de culori confera o ambianta fresh interiorului, lounge-ul fiind organizat pe doua niveluri. Deschis non-stop in T2, lounge-ul le permite pasagerilor premium sa ia micul dejun, pranzul sau cina avand la dispozitie o selectie bogata de preparate si bauturi. Nu lipsesc ziarele, revistele si accesul Wi-Fi la Internet de mare viteza pentru a fi la curent cu ultimele stiri.

Aeronews.ro a fost invitatul flydubai pentru aceasta experienta Business Class pe care vi-o recomandam. Parerile exprimate in articol ne apartin in totalitate. Compania flydubai este prezenta in Romania din 1 octombrie 2012 prin World Travel (www.worldtravel.ro) si opereaza 3 zboruri saptamanale pe ruta Dubai-Bucuresti. Un album complet, pe pagina Aeronews de Facebook. Impresii de calatorie: Bucuresti-Dubai si retur cu flydubai in Economy.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Leave a Reply