Industry

Obstacol în fuziunea AA cu US Airways

By 14-08-2013 September 8th, 2014 No Comments
alt

Departamentul American de Justiție (DOJ) a demarat pe 14 august un proces anti-trust pentru a opri fuziunea de 11 miliarde de dolari dintre American Airlines și US Airways.

Plângerea Departamentul American de Justiție este cu totul neașteptată. Mai ales că peste două zile un judecător ar fi trebuit să aprobe joint venture-ul AA și US Airways. Ca urmare a anunțului legat de plângerea DOJ, acțiunile US Airways au scăzut cu 6,4% pe bursa americană, ajungând la 17,61 dolari. Despre această alianță am mai scris aici pe 14 februarie 2013, fuziunea urmând să rezulte în cea mai mare companie aeriană pe plan mondial. Alianța a fost aprobată deja în martie de un judecător federal din SUA, respectiv de Comisia Europeană, săptămâna trecută. De asemenea, și acționarii și-au dat acordul pentru fuzionarea celor două companii aeriene.

Motivul plângerii DOJ: pasagerii ar urma să plătească mai mult pentru bilete ca rezultat al fuziunii, alianța urmând “să reducă substanțial concurența” pe piața din Statele Unite. Plângerea a fost depusă de Departamentul American de Justiție, 6 state americane și Districtul Columbia (DC). Dacă alianța va fi, totuși, aprobată, noua entitate va opera sub numele American Airlines, va fi membru al alianței oneworld (US Airways va ieși din Star Alliance) și va avea sediul în Dallas/Fort Worth, Texas. AMR, compania-mamă American Airlines, va deține 72% din noul gigant al aerului, restul de 28% revenind US Airways.

http://www.youtube.com/watch?v=s_PBSwg_ucg

Leave a Reply