Industry

Noua pistă a Aeroportului International Cluj-Napoca a fost inaugurată

alt

Pe 26.10 a fost inaugurată noua pistă a Aeroportului Internațional “Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Pe lângă oficialii locali și demnitari de la București, momentul a fost marcat de un miting aerian.

Noua pistă are o lungime de 2100 de metri, aceasta fiind doar prima etapă a proiectului. Lățimea pistei este de 45 de metri, mergând până la 60 de metri cu acostamente. Lucrările au început în septembrie 2011 și Consilul Județean Cluj a cheltuit până acum peste 22 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor pe care a fost construită noua pistă. Atunci când va fi terminată, pista va avea o lungime de 3.500 metri, costul total al proiectului fiind estimat la 78 de milioane de euro. Potrivit site-ului aeroportului, aceasta este prima pistă care se construieşte în România în ultimii 50 de ani. Pista veche datează din 1968 şi are o lăţime de 30 de metri.

Prima aeronavă care a aterizat pe noua pistă a fost avionul privat cu care a sosit Crin Antonescu, urmat de un avion ce a operat o cursă de linie pe ruta București – Cluj-Napoca. Prezent la inaugurarea de sâmbătă, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că “autoritățile centrale caută soluții de finanțare europeană pentru prelungirea pistei” și terminarea proiectului. La inaugurare au mai fost prezenți Crin Antonescu – președintele Senatului, Ramona Mănescu – Ministrul Transporturilor, Horea Uioreanu – președintele Consilului Județean Cluj și un reprezentant al firmei constructoare. La un moment dat, conferinţa de presă a fost întreruptă, pentru câteva minute, din cauza zgomotului produs de un Airbus A318 care se pregătea de decolare.

Ultima aterizare pe pista veche a avut loc în noapte de vineri spre sâmbătă, la ora 1:15, fiind vorba despre o cursă operată de Wizz Air – W6 3406, Barcelona – Cluj-Napoca. Ultima decolare de pe vechea pistă a avut loc sâmbătă dimineaţa, 26 octombrie, la ora 7:50, fiind operată tot de Wizz Air, zborul spre Dortmund. Pasagerii celor două curse au primit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj şi a aeroportului diplome onorifice care au marcat momentul.

alt

Leave a Reply