Industry

Mark Schwab, CEO Star Alliance: Suntem mai ocupati ca niciodata!

Pe 24 iunie, la Varsovia, in cadrul Star Alliance Chief Executive Board Meeting am stat de vorba si cu Mark Schwab, CEO-ul Star Alliance.

Mark se afla in fruntea Star Alliance – cea mai mare alianta aeriana la nivel mondial, care a implinit 18 ani pe 14 mai – din ianuarie 2012. Anterior, a detinut cateva functii in cadrul United (Senior Vice President Alliances), US Airways si American Airlines. Nascut in SUA, Mark Schwab si-a inceput cariera in aviatie in 1975 alaturi de Pan American World Airways, in Rio de Janeiro. Ulterior, a condus diferite companii din domeniu in America Latina, Europa si Asia, petrecandu-si majoritatea carierei dincolo de granitele Statelor Unite ale Americii. Cu Mark am discutat atat la Viena, in decembrie 2013, cat si la Varsovia, pe 24 iunie, cand a fost anuntata aderarea Avianca Brasil la Star Alliance.

Primele 6 luni din 2015 pentru Star Alliance.

De la inceputul anului, companiile membre Star Alliance au deschis cateva rute importante, altele urmand a fi inaugurate pana la sfarsitul lunii decembrie: Air New Zealand, ANA si EVA Air din Auckland, Tokyo si Taipei spre Houston, Beijing-Montreal cu Air China, respectiv Toronto-Delhi cu Air Canada (din decembrie) si Frankfurt-Panama cu Lufthansa (din noiembrie). La noile rute se adauga si acorduri code-share semnate recent: Air India-Air New Zealand, Air India-Avianca, Copa Airlines-TAP Portugal, EVA Air si Turkish Airlines. Astazi, cele 27 de companii membre Star Alliance au o flota comuna de 4561 de avioane, 410.271 de angajati, deservesc 193 de tari, au peste 1000 de lounge-uri si opereaza pe 1321 de aeroporturi. Anual, 653,81 de milioane de pasageri zboara cu membrii Star Alliance, avioanele Star efectuand peste 18.521 de decolari in fiecare zi. Veniturile din vanzari: 177,42 miliarde de dolari.

VIDEO / 18 ani de Star Alliance pe 14 mai 2015.

Ce au discutat la Varsovia presedintii companiilor membre Star?

Alaturi de ei, am reafirmat importanta respectarii obiectivelor stabilite de fondatorii Star Alliance in urma cu peste 18 ani: o alianta globala puternica, standarde inalte ale serviciilor oferite pasagerilor si utilizarea tehnologiilor moderne pentru sustinerea strategiilor noastre de business. Axate permanent pe oferirea unor servicii superioare pasagerilor, companiile membre Star analizeaza constant oportunitati pentru asigurarea unor experiente imbunatatite. In multe cazuri, am introdus tehnologii pentru a optimiza comunicarea dintre operatorii din Star Alliance. Un exemplu elocvent in acest sens: noul Terminal 2 – The Queen’s Terminal – din aeroportul Londra Heathrow, inaugurat oficial pe 23 iunie 2014. Gratie noilor tehnologii si proceselor comune utilizate, companiile aeriene pot lucra impreuna in zona de check-in, oferind servicii eficiente. Feedback-ul primit din partea clientilor legat de noul terminal a fost cat se poate de pozitiv!

Star Alliance are cel mai bun lounge din lume pe aeroportul LAX (Skytrax).

Un alt serviciu pe care il introducem treptat: Gold Track Security. Este vorba despre un culoar la controlul de securitate dedicat pasagerilor First si Business Class, respectiv detinatorilor de card-uri Star Alliance Gold. In prezent, peste 25 de aeroporturi mari il ofera, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie introdus si in alte hub-uri Star Alliance. Nu in ultimul rand, dialogul cu aeroporturile este esential pentru a aduce imbunatatiri si la nivelul serviciilor la sol. In acest sens, rugam aeroporturile din intreaga lume sa discute cu noi inca din primele faze ale unor lucrari de modernizare / extindere a terminalelor sau construirea unora noi. Dupa cum a dovedit-o noul T2 de la Heathrow, acest proces aduce avantaje de ambele parti. Astfel de proiecte sunt in curs de realizare pe aeroporturile Sao Paulo Guarulhos, dar si pe Tokyo Narita. In ambele cazuri, spatiul dedicat zonelor de check-in nu mai este suficient, iar extinderea actualelor infrastructuri nu reprezinta o solutie.

Plecand de la cyber-atacul care a afectat cateva zboruri LOT Polish Airlines chiar in perioada Star Alliance CEB Varsovia, cat de importante sunt securitatea IT si implementarea de noi sisteme?

Foarte importante! De altfel, acesta a fost un punct esential in agenda discutiilor pe care presedintii companiilor aeriene Star le-au purtat la Varsovia. Pe langa tehnologiile despre care aminteam mai sus, avem nevoie de sisteme eficiente pentru a raporta erorile aparute si a le remedia in cel mai scurt timp posibil. O infrastructura bine pusa la punct in cadrul aliantiei este vitala pentru evolutia acesteia. Sa luam ca exemplu cazul in care pasagerii primesc cartile de imbarcare pentru zborurile lor (doua sau mai multe, calatorii cu escala) pe aeroportul de plecare. In plus, in 2014 am introdus doua sisteme legate de programele frequent flyer. Primul permite schimbul rapid si optimizat de date, in timp ce al doilea se asigura ca schimbarea unui statut ajunge la toate companiile din alianta, permitand pasagerului sa se bucure de benficiile Gold chiar inainte de emiterea noului card.

Mark Schwab: Suntem interesati de Rusia si America Latina.

Pe 22 iulie vom asista la aderarea Avianca Brasil. Ce ne poti spune despre extinderea Star Alliance dincolo de acest moment?

Suntem incantati sa primim Avianca Brasil, venirea companiei marind conectivitatea in reteaua aliantei. Din 22 iulie, toate zborurile O6 vor face parte din Star Alliance, aducand 15 destinatii noi in cea mai importanta piata pentru aviatie din America Latina: Brazilia. Aderarea din 22 iulie marcheaza sfarsitul procesului demarat la inceputul lui 2014 ca urmare a unei decizii luate de Chief Executive Board in 2013. Pe langa cresterea organica a aliantei, monitorizam permanent evolutia pietei de profil si vom profita de fiecare ocazie pentru a include noi operatori. Foto: Teodor Stefan, Star Alliance.

Primul A320 Avianca Brasil in livery Star Alliance.
Primul 787 Dreamliner in livery Star Alliance.
Primul 777 Air India in Star Alliance livery.

IMG_8198 IMG_8216 IMG_8266 IMG_8199

Leave a Reply