Potrivit raportului de sustenabilitate, companiile din Grupul Lufthansa a atins în 2012, în medie, un consum de 4,06 litri de combustibil per pasager și suta de kilometri (-3% față de 2011).
În 2012 Grupul Lufthansa a stabilit un nou record în ceea ce priveşte consumul de kerosen. Liniile aeriene comerciale din cadrul Grupului au consumat anul trecut în medie 4,06 litri de combustibil per pasager şi suta de kilometri, ceea ce înseamnă o scădere cu aproximativ 3% față de 2011. Performanţa traficului a crescut cu circa 2% comparativ cu 2011 (măsurată în tone-kilometru). Grupul a folosit cu 144.745 tone sau cu 1,6% mai puţin combustibil decât în anul precedent, iar ca urmare emisiile de dioxid de carbon au scăzut cu 455.000 tone.
Investiții în aeronave noi
Totodată, investiţia în aeronave mai silenţioase şi eficiente este un aspect important al responsabilităţii în ceea ce privește climatul şi mediul. Cu noul program de înnoire a flotei, cel mai amplu program de acest tip din istoria Grupului Lufthansa, compania înregistrează un progres semnificativ în reducerea emisiilor şi a zgomotului produs. Companiile Grupului au început să opereze în ultimii ani numeroase modele de aeronave cu un consum eficient de combustibil precum Airbus A380 sau Boeing 747-8. În plus, la sfârşitul acestui an Lufthansa Cargo va primi primele două aeronave Boeing 777F pentru transportul de mărfuri. De asemenea, achiziţionarea a 108 noi aeronave, aprobată de Consiliul de Supraveghere în martie, reprezintă un pas important pentru protejarea mediului şi reducerea emisiilor de zgomot. Aeronavele comandate, Boeing 777-300, Airbus 320ceo şi A320/A321neo, încorporează tehnologie de ultimă oră. Pe lista comenzilor se regăsesc pâna în prezent 236 de aeronave în valoare totală de 22 de miliarde de Euro la preț de listă, acestea urmând să fie incluse în flota Grupului Lufthansa până la finalul anului 2025.
Reducerea emisiilor și a nivelului de zgomot
Lufthansa lucrează constant și la dezvoltarea unor măsuri inovatoare de reducere a nivelului de zgomot, alături de parteneri din industrie, autorităţi publice, universităţi şi instituţii de cercetare. Acestea includ modificări aduse aeronavelor existente şi utilizarea unor proceduri de reducere a zgomotului produs în timpul operaţiunilor de zbor. În ceea ce priveşte rularea pe pistă şi remorcarea aeronavelor, precum şi operarea altor mijloace de transport la nivelul solului în aeroport, se urmăreşte dezvoltarea unor operaţiuni care protejează mediul şi sunt eficiente din punct de vedere al costurilor. Astfel, în viitor, aeronavele nu se vor mai deplasa pe pistă spre locul de ancorare de la terminal sau către hangar folosind propriile motoare, ci cu ajutorul unor tractoare electrice sau al unui dispozitiv electric integrat în aeronavă. Grupul Lufthansa a demarat realizarea testelor necesare în acest sens.
Premii primite, responsabilitate socială
Angajamentul Grupului în domeniul responsabilităţii corporative i-a adus companiei Lufthansa distincţia “Gold Eco Airline of The Year” din partea publicaţiei Air Transport World şi locul întâi la secţiunea “Protejarea mediului” în cadrul premiilor “Airline Strategy Awards” acordate de revista Airline Business. De asemenea, Grupul Lufthansa şi-a îndeplinit responsabilităţile sociale prin diferite acţiuni desfăşurate pe parcursul anului 2012. Compania a sprijinit numeroase proiecte în domeniile asistenţei sociale, culturii, educaţiei, protejării mediului şi al sportului. Un exemplu: compania a sprijinit atleţii cu deficienţe fizice sponsorizând proiectul cinematografic “GOLD – Du kannst mehr als du denkst” (“GOLD – Poţi face mai mult decât îţi imaginezi”), care a prezentat povestea a trei atleţi de talie mondială pe drumul lor către Olimpiada Paralimpică de la Londra.