Scenariul ar fi posibil dacă avioanele comerciale ar zbura cu de 6 ori viteza sunetului. Pe 14.08, Forțele Aeriene americane (USAF) au făcut un test în acest sens.
Testul USAF nu a fost efectuat cu un avion comercial, ci cu o “aeronavă” fără pilot. Parte din proiectul X-51A, dispozitivul lung de 7,62 metri “Waverider” a fost lansat în largul coastelor californiene de sub aripa unui bombardier B-52. Aeronava fără pilot a zburat 5 minute cu o viteză de Mach 6, adică peste 7.242 km/h. La asemenea viteze, un avion comercial ar parcurge distanța dintre New York și Londra în mai puțin de o oră!
Waverider utilizează tehnologia “scramjet”, motorul neavând părți care se mișcă. În plus, propulsorul utilizează oxigenul din atmosferă și nu are nevoie de rezervoare de carburant pentru a funcționa, ca în cazul rachetelor. De asemenea, grație vitezelor ridicate la care rulează, Waverider avansează pe propria undă de șoc produsă la Mach 6, ceea ce crește eficiența.
Testul USAF de pe 14.08 este ultimul care studiază posibilitățile zborurilor hipersonice. Adică acele zboruri care rulează cu Mach 5 (circa 5.471 km/h) fără a părăsi atmosfera. Tehnologia respectivă ar permite rachetelor și avioanelor să ajungă în partea opusă a planetei în minute, și nu în ore. USAF a lansat programul X-51A în 2004 și, potrivit unui site militar, costul sistemului Waverider s-ar fi ridicat până acum la 140 de milioane de dolari. Forțele Aeriene americane nu au comunicat oficial costul programului.
Acesta nu a fost primul zbor Waverider. În mai 2010 a avut loc primul zbor, care a durat 143 de secunde și a atins o viteză maximă de 5.632 km/h, după care a fost oprit din cauza unei defecțiuni. Un al doilea test, din iunie 2011, a fost, de asemenea, oprit mai devreme decât trebuie, dar USAF a colectat anumite date.